luni, 1 noiembrie 2010

Gripe water si copiii

Fetita noastra este la varsta cand are colici. Si oricine stie ca pe bebelusi ii doare burtica, iar parintii nu stiu ce sa faca pentru a le atenua durerea. Ma rog, unii le pun comprese calde pe burtica, altii le dau ceaiuri. Nu stiu ce fel de ceaiuri li se dau copiilor in Romania, dar am citit pe Wikipedia (da, nu te poti baza asa de mult pe Wikipedia, dar unele articole sunt foarte bine scrise) ca, de exemplu, ceaiul de fenicul este foarte bun pentru colici.

Aici, in Canada, unii folosesc gripe water. Ceilalti nu stiu de ea. Nu am gasit o traducere echivalenta in romaneste, dar se pare ca a fost descoperita din intamplare in sec. al XIX-lea in Anglia, iar dadacele o dadeau copiilor ca sa le atenueze durerile de burtica. Am aflat de ea cand am dormit doar patru ore intr-o noapte, iar colegii m-au vazut ca sunt "schimbat" la ochi. O colega al carei baiat este cam de seama mea mi-a zis sa-i dau asta, pentru ca si ea ii daduse baiatului ei cand era mic, dar si mama ei ii daduse asta cand ea era mica. Aceasta "apa" este transparenta, are un gust dulce, usor mentolat, dar gustul nu este dat de menta, ci de amestecul din care este facuta: bicarbonat de sodiu, uleiuri de ghimbir, marar, fenicul, anason si musetel. Asta era formula care se folosea pe atunci. Acum este facuta din bicarbonat de sodiu, uleiuri de fenicul si anason. E foarte buna pentru fetita noastra. Ii dam de fiecare data cu 10 minute inainte de fiecare masa, se linisteste la stomacel si mananca linistita, apoi doarme la fel de linistita. "Apa" asta nu se da copiilor numai cand au colici, ci si atunci cand au diverse dureri gastro-intestinale sau cand le cresc dintisorii sau cand au o aciditate mare la stomac si le vine mancarea inapoi. Asta imi place la Canada, afli foarte multe lucruri daca vorbesti cu oamenii, iar ei te ajuta cum pot ei, cu ce stiu ei mai bine.

4 comentarii:

  1. aha....deci asta ii dadea cumnata mea irlandeza nepoatei mele...mi-a zis ea ceva atunci, dar n-am bagat de seama...ca deh, n-am bebe inca :)
    dar e bine de stiut ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai ales daca vii in Canada si te hotarasti sa-i faci aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Merge f bine si ceai de chimen. Apropo, de f multe ori copii la aceasta varsta au colici pentru ca mamicile le dau ceai indulcit cu zahar care NU a fiert. La ceai zaharul trebuie fiert bine in apa respectiva, pana se topeste tot.Daca ceaiul de indulceste DUPA ce a fiert, de multe ori nou-nascutii fac colici pt ca sistemul digestiv este neformat . Stiu asta de la sora mea, care este medic pediatru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, ai dreptate Rosabell, dar noi nu ii dam deloc ceai indulcit. Mananca lapte tot timpul. Congelatorul nostru e plin de cate pungi cu lapte sunt acolo. Ma crezi ca am cumparat numai carne proaspata si nu am pus nimic la congelat de cand avem copilul ? :))

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere