Citeam pe site-ul unei companii cu care compania pentru care lucrez are contract ceva foarte interesant. Guvernul canadian, ca orice guvern din lumea asta, iti taxeaza salariul 100%. Deci daca ai un anumit venit impozitul este crescator, nu fix. Deci cu castigi mai mult cu atat esti taxat mai mult. Impozitul pe venit poate ajunge, din cate stiu, pana la aproape 40-45% daca castigi peste $100.000 pe an. Daca castigi mai putin, sa spunem $50.000 esti taxat aproximativ 32%, iar daca ai un salariu de $25.000 esti taxat aproximativ 22%. Astea sunt estimari medii pentru toata Canada. Oricum, procedura de calculare a salariului este mult mai complexa. Rata de taxare a salariului este diferita de la o provincie la alta. Fiecare provincie are legile sale legate de impozitarea salariului, iar din taxele incasate de guvernul provincial o parte se duce spre guvernul federal. Dar asta nu mai este treaba angajatilor obisnuiti, ci a celor din domeniul financiar care aplica intelegerile dintre guvernele provinciale si cel federal.
Procentele de mai sus sunt rata marginala a taxei sau o rata absoluta, dar daca te duci pe orice calculator online ei iti ofera o valoare aproximativa medie. De exemplu, daca castigi in BC $23.000 pe an, atunci rata medie a impozitului pe venit este de 11,41%, iar rata marginala a impozitului pe venit este de 20,06%. Daca locuiesti in Ontario, care este cea mai industrializata provincie din Canada si castigi acelasi salariu, atunci rata medie este de 12,13%, iar rata marginala este de 21,05%. Si poti vedea asa pentru orice provincie. Pentru un salariu de $50.000 pe an, in BC rata medie este de 18,40%, iar rata marginala este de 29,70%, iar in Ontario rata medie este de 19,32%, iar rata marginala este de 31,15%. Dar luati cifrele astea cu titlu informativ. Cand iti faci o analiza dintr-asta asupra veniturilor din salarii, e bine intotdeauna sa te duci sa consulti un contabil sau un specialist care se pricepe la asa ceva.
Dar sa revin la titlu. Cum am spus, daca iti iei salariul in bani varsati in contul tau din banca in mod obisnuit, atunci esti taxat 100%. Daca preferi sa iti iei salariul in actiuni, atunci esti taxat doar 50% din venitul obtinut. Intr-un fel e bine, dar si riscant in acelasi timp pentru ca esti supus fluctuatiilor bursiere. Este ca si cum ti-ai lua salariul intr-o valuta straina, cu o singura diferenta. Poti aplica pentru credite in valuta aceea, dar nu poti aplica pentru credite in actiuni. Poti castiga foarte mult, poti pierde foarte mult. Personal, cred ca as prefera sa am 75% salariul in bani, iar restul de 25% in actiuni. Oricum, strategia asta nu e bine, dupa parerea mea, sa o ai pe un termen foarte lung, ci pe un an de zile. Dupa acel an poti sa evaluezi situatia finantelor tale personale si sa tragi linie si sa spui daca a fost bine sau nu. Cand adopti o asemenea strategie in privinta situatiei financiare a familiei tale, atunci e bine sa ai experienta in domeniul tranzactiilor financiare pentru ca valoarea actiunilor companiei unde lucrezi nu este absoluta. Pretul lor este determinat si in functie de evolutia bursei si de rezultatele financiare raportate pe ramura economica in care compania ta activeaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu