Nu stiu daca am mai spus asta vreodata, dar daca nu, o spun acum. Nu am facut blogul asta ca sa ma dau mare ca eu sunt aici si mi-e bine, iar altii sunt in tara si uite ce rau le este. Pur si simplu am vrut sa povestesc celor pe care i-am lasat in urma despre ce vad sau vedem aici, lucruri interesante si care ar putea sa fie aplicate intr-un viitor si in Romania. Desi nu mai sunt profesor de mult timp nu inseamna ca nu ma preocupa inca viitorul si oferirea de optiuni tinerilor si copiilor din Romania. As vrea sa vad la un moment dat cum ei au tot la fel de multe optiuni ca cei din Canada, care, la terminarea unei facultati, au posibilitatea sa-si gaseasca un job foarte bine platit. Nu spun ca toti isi gasesc ceea ce doresc, dar macar au posibilitatea.
In fiecare dimineata cand ma duc la servici citesc un ziar gratuit care este distribuit la fiecare statie de SkyTrain. Se numeste Metro, iar domeniile pe care le abordeaza sunt cele mai diverse de la politica la showbiz, de la retete culinare la sport. Nu este un ziar foarte gros, dar in fiecare dimineata esti pus in tema, cat de cat, despre ceea ce se intampla in Canada si in lume. Una din rubricile care mi-a atras atentia azi era cea intitulata Workology, care, dupa cum cred ca v-ati dat seama, abordeaza piata muncii, iar in cazul de fata legatura dintre sistemul educational si piata muncii. In luna martie are loc Luna Nationala a Ingineriei care se concentreaza pe tineri si exploreaza modul in care copiii de azi vor desena viitorul. Toate evenimentele din cadrul acestei initiative vor aborda copiii intre 8 si 14 ani, aratandu-le cum ingineria moderna le ofera cariere in software, inginerie civila, mecanica, agricultura si silvicultura. Se vorbeste in articolul asta despre modul in care inginerii modeleaza lumea in care traim, cum ar fi infrastructura, dar de asemenea se mai arata in aceasta initiativa modul in care ingineria poate sa contribuie la stoparea incalzirii climei. Bineinteles ca una din conditiile de baza pentru a putea sa devina un copil inginer este sa aibe note foarte bune la matematica si stiinte (chimie, fizica, etc.).
In asemenea initiative le sunt prezentate copiilor oportunitatile si perspectivele unei asemenea meserii, faptul ca ei pot contribui la schimbarea in bine a vietii oamenilor. Nu tin minte sa fi existat, cat am fost eu profesor, o asemenea initiativa la nivel national. Sau poate nu stiu eu, dar oricum ar fi de analizat aceasta idee. Problema in Romania este ca daca faci asemenea prezentari, copiii nu prea au sanse sa fie atrasi pentru ca perspectivele de angajare sunt foarte slabe, piata muncii nefiind atat de dezvoltata si de diversa ca cea din Occident. In disputele mici din politica, din scoli si din orice mediu profesional care vreti voi din Romania se pierde imaginea de ansamblu insistandu-se pe amanunte lipsite de importanta cum ar fi: isi da Geoana demisia din fruntea Senatului sau cat de bolnav este Basescu ? Pe cine intereseaza ? Nu pe multi, desi multi discuta despre asta, sunt sigur. Ar trebui ca oamenii simpli sa ia atitudine, sa nu mai dezbata atat de inflacarat politica si orice subiect despre care ei cred ca au habar si sa lase specialistii sa-si faca treaba. Dar ca sa ai specialisti trebuie sa implementezi politici pe termen lung pentru sprijinirea cercetarii stiintifice si a altor domenii de interes care ar putea contribui la dezvoltarea pe termen lung a Romaniei. Rasplata financiara trebuie sa fie pe masura muncii lor si numai daca au proiecte viabile. Pentru ca, hai sa fim sinceri, orice padure are uscaturile ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu