duminică, 4 august 2013

Despre nationalism in Canada

Stiu ca romanilor le place politica foarte mult si se cred experti in doua domenii: politica si fotbal. Cel putin cam asa statea situatia cand am plecat. Aici lumea este angajata altfel in politica. Tot patimas, dar parca mai civilizat, chiar si pe probleme ridicole, precum legalizarea marijuanei.

Zilele acestea mi-a fost dat sa aud la radio (nu am vazut la televizor asta pentru ca nu ma uit asa de mult in ultima vreme) niste mesaje (reclame) de la o asociatie a furnizorilor de telefonie mobila care cuprinde marile companii de pe aici (Telus, Bell, Rogers). Mesajul spune in esenta ca nu trebuie ca un mare investitor (nu este numit, dar stiu ca este vorba despre Verizon care vrea sa cumpere Wind Mobile) sa vina in Canada, sa foloseasca reteaua mobila de aici dupa ce nu a investit nici un cent in ea. Reteaua este canadiana si trebuie sa ramana canadiana.

L-as putea numi un nationalism economic, protectionism. Cam nu-si prea are locul in lumea globalizata de azi. Trebuie sa se retina amanuntul ca guvernul federal nu este asociat in nici un fel la aceste mesaje. In felul asta se face lobby pe aici. Adica, mai pe romaneste, munca de convingere ca sa se impiedice achizitionarea Wind Mobile de catre Verizon.

Pana la urma cele trei firme mari vor sa-si pastreze influenta pe piata telecomunicatiilor mobile din Canada, dar apeland si la public (clienti) sa le sustina. Aici puteti vedea site-ul lor Fair for Canada (titlu sugestiv).

Acum mi-am adus aminte de o alta reclama care spune ca tarifele la abonamentele de telefonie mobila si smartphone-uri in Canada sunt mai mici decat in SUA. Nu prea asa stau lucrurile, desi ei spun ca cifrele astea se bazeaza pe comparatii de la cei mai mari trei furnizori canadieni.

Dupa cum se poate vedea, aceasta campanie de relatii publice face apel la contribuabilii canadieni si la spiritul comunitar, pe care, vezi Doamne, aceste companii l-ar pretui mai mult decat ar face-o un investitor american. Da, companii precum Telus au o multime de actiuni caritabile, dar hai sa fim seriosi. Isi urmaresc propriul interes, facandu-si o altfel de reclama. Asta se numeste maximizarea profiturilor.

Cititi si ascultati tot ce se spune pe site-ul Fair for Canada si faceti-va singuri o parere.

3 comentarii:

  1. WIND si-a construit propria lui infrastructura (AU ANTENELE LOR/ STATIILE LOR ) . NU se foloseste de cea "nationala" aka Bell /Rogers .
    Sunt cu ei din decembrie . Venirea lor pe piata a insemnat un mare cui ptr cei 3 mari jucatori .
    Asta e marele cui WIND si-a construit reteaua lui , a scazut preturile .
    Din partea mea cu cat mai multi jucatori cu atat mai bine ptr buzunarul nostru .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca e mai bine pentru concurenta. Sunt cu Fido, pentru ca am vrut iPhone 5. Wind nu are asa ceva, dar cand faci o campanie de lobby (relatii publice) nu trebuie sa spui adevarul neaparat. Nu crezi ? :)

      Ștergere
    2. Probabil ca nu , dar asta nu inseamna ca trebuie "sa crezi tot fara a cerceta " :) Wind are in planul destel de apropiat introducerea terminalelor Apple . Si copiii mei sunt fani Iphone si asteapta asta ca sa se mute . Eu sunt cu Samsung .Imi place mai mult diversitatea androidului .

      Ștergere