joi, 8 august 2013

Diverse sisteme de taxare

Am vazut o stire pe site-urile romanesti cum ca TVA-ul la paine a fost scazut la 9%, dar criticii spun ca nu se simte deloc in buzunarul oamenilor.

Da, pe sistemul de preturi din Romania nu se vede scaderea TVA-ului la paine. Acum sa explic si de ce. In Canada preturile din magazine nu sunt afisate cu TVA-ul (ceva pe genul Metro in Romania, daca mai fac asa ceva). Abia la casa vezi cat ai, de fapt, de platit.

In Romania nu se vede asa ceva pentru ca pretul ramane acelasi, dar banii in buzunarii producatorilor sunt mai multi. Iata calculul. Sa spunem ca o paine costa 1 leu (stiu ca nu asta e pretul, habar n-am, poate ma luminati si pe mine cat mai costa o paine in Romania) iar pe vechiul sistem cu TVA-ul de 24% totul ar arata cam asa. 1 leu/paine = 0,76 lei/pretul de productie + 0,24 lei/TVA. Pe noul TVA arata cam asa: 1 leu = 0,91 lei/pretul de productie + 0,09 lei/TVA.

In Canada daca o paine costa $1, pretul ar fi fost, daca este sa pastram aceleasi cifre, $1,24 pe TVA-ul de 24%, iar apoi ar fi fost de $1,09 tocmai din cauza ca preturile sunt alcatuite altfel. Pretul de productie este inclus in pretul de dinainte de taxe.

Deci in felul asta iti dai seama ca masura asta este una populista, pentru ca guvernantii spun ca ajuta oamenii, cand de fapt ajuta firmele producatoare de paine sa faca mai multi bani, dar care de fapt li se ia prin alte taxe impovaratoare.

2 comentarii:

  1. Pai tu ai făcut o greseaLa de calcul. Ca o pâine sa coste 1 leu cu un tva de 24% se face înmulțirea 0.81(prețul de productie)x24%=1 leu și după scădere ar fii 0.81×9%=0.88 bani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi cum spui tu, dar invata si conjugarea verbului "a fi". Ar fi trebuit sa scrii "dupa scadere ar fi 0.81x9%=0.88 bani".

      Ștergere