marți, 9 aprilie 2013

Despre identitatea nationala

la romanii din Canada, as putea continua. Tot timpul am detestat ipocrizia. Sa spui una si sa faci alta. Stiu oameni pe aici care au un "colt romanesc" in casa lor, dar vorbesc cu copiii lor in engleza.

Poate ar trebui sa primeasca o lectie legata de identitatea nationala de la mine, dar nu o sa fac asta pentru ca aici "fiecare are dreptul la parerea lui" si nu e "politicos".

Identitatea nationala nu sta in obiectele pe care ai in casa, in asa-numitul "colt romanesc". Identitatea nationala este data de limba pe care o vorbesti, de cultura pe care o promovezi. De asemenea limba trebuie sa fie vorbita cu copiii tai cat mai mult posibil, pentru a nu fi pierduta.

De asemenea limba trebuie pastrata si in slujba de la biserica. Romanii din Transilvania si-au pastrat limba atatea secole pentru ca au avut vointa de a pastra limba si de a nu folosi altceva la liturghie. Aici parintele spune Tatal Nostru si in engleza.

Nu sunt deloc de acord cu asa ceva. Probabil face asta pentru ca sunt si copii care nu prea stiu limba romana si ar vrea ca si ei sa inteleaga ce spune, dar nu asta e solutia. Solutia e sa-i inveti pe copii limba romana.

Si ca veni vorba de copii. Identitatea nationala este promovata si in familie, parintii trebuie sa fie aceia care sa le deschida ochii copiilor lor, sa le arate de unde vin si sa pretuiasca ceea ce au.

Dar nu vad asa ceva la biserica. Multi vin cu copiii lor doar pentru ca sunt prea mici sa-i lase acasa. Acestia alearga prin biserica, se joaca pe telefoanele mobile sau pe consolele lor PlayStation, sau vin cu carti de colorat.

Oameni buni, este timp pentru orice. Copiii se pot juca in timpul liber, nu la biserica. Acolo te duci sa te rogi, trebuie sa manifesti respect pentru locul in care te duci. Nu e ca si cum te-ai duce in parc sau la film. Cred ca nu o sa treaca mult timp pana cand o sa-si aduca si de mancare acolo.

5 comentarii:

  1. Nesimtirea parinteasca e maxima : prefera sa deranjeze pe toata lumea, cu plozii lor care se agita prin biserica, in loc sa-i lase acasa cu bona ( sau unul dintre parinti ).
    Popa ala de vorbeste in engleza, ar trebui sa le puna in vedere sa iasa din biserica, atunci cand plozii se agita. Da' si popa e interesat de donatii si sa aiba cat mai multe oite, asa ca nu va zice nimic. Banu' vorbeste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Consider gresita consideratiunea ta. Dacii au "invatat" latina... si sunt curios daca ei si-au tinut in casa un colt "dac" sau preotii sacerdoti le-au tinut slujbele in daca pentru a prezerva limba.
    Daca au facut asa ei au ratat cu gratie si inseamna ca nici tu nu mai ai nici o speranta. Iar dacii au "invatat" latina la ei acasa pe cand tu esti deja in pat cu dusmanul limbii tale parintesti.
    Te rog sa nu faci confuziune si sa crezi ca e mai greu sa te tii "roman" cand esti la greu decat atunci cand te dedulcesti la viata canadiana unde romanismul, limba romana si chiar Romania e un subiect de nisa.
    Singura ta sansa e sa iti terorizezi copilul sa invete o limba pe care poate nu vrea sau nu ii mai vine natural sa o invete. Dar de asta esti parinte. Constrange-l moral si sentimental caci el nu stie ce-i bine pentru el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca tu esti unul dintr-aia adepti ai dacologiei, care cred ca din "spatiul carpato-danubiano-pontic" a plecat civilizatia intregii umanitati. Cat despre treaba cu copilul meu. Nu ma cunosti, iar dupa un pseudonim atat de tampit precum JIJI (Becali ? are acces la internet in inchisoare ?) nu am asteptari mari. Ca sa stii si tu, aici lumea chiar apreciaza ca stii mai mult decat o limba. Dar fii tu liber in turnul tau de fildes. :)

      Ștergere
  3. Vad ca iti plac probabilitatile. Bine.
    Probabil ca sarcasmul nu e punctul tau forte. Probabil ca o exprimare mai stufoasa te baga in Blue Screen of Death. Probabil ca am sa explic, hai sa n-o mai dau pe dupa boschet,... pe intelesul tau si probabil vei intelege acum.
    Probabil (sigur) nu ai remarcat faptul ca mentionand dacologia pentru a ma discredita nu ai facut de fapt decat sa spui exact ce am spus si eu, caci eu nu am spus ca dacii nu au invatat latina, ci chiar am adus argumente ca si daca si-au tinut in casa un colt "dac" si preotii lor au tinut slujba in daca... ghici ce... tot romana vorbim noi acum. Deci, ce spuneai tu ca ar trebui romanii sa faca e prin urmare fara speranta.

    Cum am spus mai sus... nu esti tangential cu sarcasmul sau ironia, deci nu ai cum sa intelegi un nickname inteligent. Probabil tu esti mandru de numele tau de botez... probabil fiindca ai vreun merit in asta, probabil fiindca prin faptele tale l-ai facut din nume-renume, un brand cunoscut de toti, recunoscut de toti, respectat de toti si temut de toti.

    Faptul ca lumea aici apreciaza sa stii mai multe limbi nu are absolut nici o legatura cu faptul daca propriul tau copil vrea sau nu sa invete romana la perfectie. Vrea? Bine. Nu vrea? singura ta sansa e sa-l fortezi. Intelegi implicatiile cuvantului "fortezi"?

    Vad ca backgroundul blogului e cu carti. Tare as fi curios care e cartea ce te-a impresionat cel mai mult pe tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow. "Un brand temut de toti". Asta e buna. Nu-mi dau seama daca tu traiesti in Canada sau in Romania. Presupun ca in Romania.

      Ștergere