marți, 19 martie 2013

Ce faci cand iei amenda ?

In primul rand stai in masina. Nu iesi deloc de acolo pentru ca altfel s-ar putea interpreta ca atitudine ostila si nu vrei sa fii arestat pentru asta. Dar cum s-a intamplat ? Azi am avut niste treaba in Surrey si a trebuit sa traversez Pattulo Bridge dintre Surrey si New Westminster.
Mergeam ca de obicei pe partea dreapta, dar am observat ca traficul e foarte incet, iar pe banda din stanga nu circula nimeni. Podul are cate doua benzi pe sens. Am zis sa schimb banda ca sa ajung mai repede unde aveam treaba, asa ca am schimbat banda.

Bineinteles ca am accelerat si am fost tras pe dreapta imediat de catre RCMP pentru depasirea vitezei. Circulam cu 80 km/h intr-o zona de 50 km/h. Nu aveam cum sa neg asta. Stateau exact la iesirea de pe pod.

Am tras pe dreapta, cum am spus, iar un politist, foarte amabil, a venit la mine si mi-a cerut permisul de conducere si asigurarea masinii ca sa verifice informatiile. Inainte de asta m-a intrebat unde locuiesc, cum ma numesc si care este ziua mea de nastere.

Am stat cred ca vreo 5 minute, dar au parut mult mai mult de-atat. Apoi a venit la mine cu amenda de $196 pe care, daca o platesc in termen de 30 de zile, o sa fie redusa cu $25. Orice amenda poate fi contestata aici daca ai un motiv intemeiat.

Daca nu ai si te duci totusi la tribunal ca sa o contesti ai putea plati chiar mai mult. Cat am mers pe King George Boulevard am vazut vreo cateva masini de politie. Probabil este o zona in care au loc multe accidente si sunt multi soferi care conduc cu viteza foarte mare.

Eu nu sunt vitezoman de felul meu, dar cand ai ghinion, ai ghinion. Asa ca de acum inainte o sa am grija sa conduc mai prudent, pentru ca nu stii de unde apar. Aici nu te anunta la radio ca sunt radare aici si acolo. Ai dat peste el si ai depasit viteza, ai incasat amenda. Mi se pare mai corect asa. Inca ma mai gandesc la cati bani am de platit din cauza unei prostii.

Update, 25 martie 2013. Am fost azi la ICBC si am platit amenda pana la urma. Mi-a fost redusa cu $25. Am ales sa o platesc pana la urma pentru ca atunci cand am intrebat-o pe doamna de la ghiseu cat dureaza pana primesc scrisoarea de la tribunal sa ma duc la judecator mi-a zis ca poate sa dureze si un an de zile. Chiar n-am chef sa astept atat pentru o amenda. Mi-a mai zis ca stie pe cineva care asteptase 1 an si 3 luni pana sa se prezinte la tribunal. De acum o sa incerc sa conduc mai prudent.

Mi-au fost luate si 3 puncte de pe permis. Mi s-a spus ca daca mai iau una si ajung la 7 puncte anul asta pot fi reevaluat, dar cel mai probabil 10 puncte este limita pentru care poti fi reevaluat. Amenda iti sta in cazierul rutier timp de 5 ani, apoi se sterge.


8 comentarii:

  1. Voi nu aveti sistemul de puncte in BC ? Ca la noi amenda ca amenda , dar mai de speriat sunt punctele ca te rup dupa cei de la asigurari :D .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre ce provincie vorbesti ?

      Ștergere
    2. http://www.icbc.com/driver-licensing/tickets/paying-disputing/chart-offenceswithfines

      Ștergere
    3. Merci Marta pentru link. Vad ca mi-au dat limita maxima pentru depasirea vitezei si eram la prima contraventie. Poate ar trebui sa le spun asta cand ma duc sa o platesc sau sa le dau un telefon mai intai.

      Ștergere
  2. E cel mai periculos pod in BC se pare fiind denumit ' podul mortii/ bridge of death' la cate accidente se intampla (plus jumpers)
    http://www.globaltvbc.com/new+westminster+does+not+want+a+new+pattullo+bridge/6442648030/story.html

    de asta noaptea se inchidea cate o banda pe sens ( sa mearga lumea mai incet..)

    iar la toate astea se adauga acu si cresterea traficului din cauza taxei la celalalt pod.

    din cand in cand auzeam dimineata la qm/fm info despre radare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu ca primaria nu vrea sa construiasca un pod nou, dar nu vrei sa ocolesti pana la Port Mann. Sunt mai mult decat sigur ca noul pod va fi si el cu plata. Cred ca ar fi mai bine daca ar fi introdusa o taxa de $0.25 pentru fiecare pod din GVA. In felul asta oamenii nu ar fi nemultumiti ca Port Mann are taxa de traversare asa de mare.

      Ștergere
  3. Eu te sfatuiesc din propria experienta sa faci contestatie, ai sa platesti mai putin si nici nu ai sa iei puncte.
    Daca esti interesat iti povestesc mai multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce as face contestatie cand stiu ca intr-adevar mergeam cu 80 km/h, iar limita de pe marginea drumului spunea ca viteza maxima este de 50 km/h ?

      Ștergere