duminică, 20 ianuarie 2013

"Noua subclasa" a supracalificatilor

Am citit un articol foarte interesant pe Yahoo despre piata muncii din Canada. Articolele de genul asta sunt publicate periodic dupa ce sunt analizate cifre si analize furnizate de Statistics Canada.

Cand l-am citit, nu m-am putut abtine sa nu observ similitudini intre mentalitatea romaneasca si cea canadiana cand vine vorba de "prestigiul" pe care ti-l ofera o diploma universitara. Am pus articolul pe pagina mea de Facebook si-l puteti citi acolo in original daca vreti.

Despre ce este vorba ? Este vorba despre tinerii care sunt in varsta de 20 - 29 de ani care au absolvit universitatea si care nu reusesc sa gaseasca un job in domeniul pentru care au studiat. Situatia este foarte serioasa avand in vedere ca in America de Nord trebuie sa te imprumuti la banci si la guvern pentru a studia la universitate. In cazul in care nu ai norocul ca parintii tai sa fi pus ceva deoparte pentru colegiu.

Acolo se dau exemple de tineri care au absolvit cursuri la facultati de lingvistica aplicata, istorie, in general acele stiinte umaniste. Ma includ si eu in categoria aceea. Respectivii tineri sunt nevoiti sa-si ia joburi de chelneri in cafenele, restaurante, retail (adica vanzatori in magazine). Cele mai multe joburi din domeniile astea sunt part-time. Stiu asta si din experienta vietii de aici, nu numai din ce am citit.

Acesti tineri se tem din ce in ce mai mult ca nu vor reusi sa castige indeajuns pentru a-si permite si ei stilul de viata al parintilor sau al bunicilor lor, care au lucrat toata viata lor intr-un singur servici, au avut bani de pensie, au reusit sa puna bani deoparte pentru studiile superioare ale copiilor lor si si-au facut vacantele in Caraibe.

Problema asta este peste tot in Occident (inclusiv Romania, cred eu), nu numai in Canada. Care este problema ? Diferenta mare, care creste an de an, intre nevoile pietei muncii si ceea ce ofera universitatile, dar si intre ceea ce vor tinerii sa studieze. Multi prefera sa se duca in domeniul "joburilor curate" (white collar jobs) decat sa se duca in domeniul "joburilor murdare" (blue collar jobs).

Este o nevoie foarte mare de oameni in blue collar jobs, iar domeniile variaza de la sanatate la minerit. Companiile cauta ingineri, tehnicieni si alte tipuri de meseriasi (electricieni, tamplari, etc.). Fenomenul aparitiei supracalificatilor a aparut inca din 2006. Multi tineri aveau joburi care erau cu mult sub nivelul pregatirii lor academice.

Agentia de recrutare Randstad a facut un sondaj care spunea in concluziile sale ca aproape 2/3 din companiile intervievate au probleme in a gasi oamenii cu pregatirea corespunzatoare pentru pozitiile pe care ele le pun la dispozitie pe piata muncii. Tinerii nu sunt curtati pentru aceste pozitii pentru ca nu au calitatile cerute de companiile canadiene. Vinovatii ar fi parintii si profesorii care timp de 30 de ani au laudat virtutile unei diplome universitare, incurajand tinerii sa devina avocati, doctori sau profesori.

In tot acest timp economia a creat joburi in domenii cu totul diferite (ceva cunoscut aici ?). Aceeasi agentie de recrutare mai spune ca este o mare diferenta intre ceea ce le place oamenilor sa studieze in scoala si ceea ce are nevoie piata cu adevarat. Presedintele acestei agentii spune ca este o mare nevoie de muncitori in industria petroliera si alte domenii ale resurselor naturale.

Este o nevoie acuta de muncitori in domeniul meseriilor. Aici o sa divaghez de la articolul respectiv si o sa va povestesc, pe scurt, ce a facut un fost coleg de-al meu pe care l-am avut la unul din primele joburi. Este prieten cu mine pe Facebook. Ii place sa posteze multe poze legate de viata lui acolo. N-as face asa ceva, dar fiecare cu optiunea lui.

Am vazut pe profilul lui de Facebook poze cu el vopsind masini intr-un atelier auto. Am fost surpins sa vad asta pentru stiam ca facuse cursuri de calculatoare la colegiu. Zilele trecute l-am vazut ca a spus ca lucreaza la un atelier auto. L-am intrebat care au fost pasii pe care i-a facut si de ce a facut alegerea asta. A spus ca a facut asta pentru ca a vazut ca este o oportunitate aici. Uitati ce mi-a spus.

"I'm starting $12.17 to start as a apprentice but once you get certified & have enough experience. I only been apprenticing since the summer. You should make $20/hr to start off after completing your apprenticeship. Its not tough for trades. In BC, trades are high in demand and not enough young people want to do it as the older generations are retiring now. My course from VCC cost me arounnd $3000 for a 6 months."

Va pot spune ca un salariu de $20/ora, dupa un an de ucenicie (apprenticeship), este mai mult decat decent, desi incepe cu $12,17/ora, care este putin peste salariul minim. Iti permiti multe lucruri cu un asemenea salariu. Iar daca si sotul/sotia castiga tot pe atat sau mai mult, nu ati mai avea de ce sa va faceti griji in privinta sigurantei financiare.

Important este sa stiti sa va administrati banii si sa nu pierdeti din vedere obiectivele voastre.

Am spus-o si alta data. Daca veniti aici incercati sa fiti maleabili. Poate cu exceptia celor care lucreaza in calculatoare, pentru ca oricand sunt cautati asemenea oameni, dar nu se stie niciodata.

6 comentarii:

  1. Absolut adevarat , exista ca un pardox o mare nevoie de oameni cu meserie . Luna trecuta a trebuit sa plece in tara un prieten de familie in cautare de CNC cred ca frezori e numele romanesc .
    Peste 2 saptamani sosec deja 3 baieti la lucru . Meseria e in asa de mare shortage incat dosarele au mers uluitor de repede .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca locuiesti in Canada dupa modul in care te-ai exprimat. Da, si eu consider ca este o mare nevoie de oameni de meserie in Canada. Vezi si tu la televizor reclamele platite de guvernul federal in care se pune accent pe meserii. Inainte sa vin in Canada nu ii priveam cu prea mare consideratie pe cei care lucreaza in aceste domenii, dar realitatea de izbeste uneori foarte puternic. A propos, unde locuiesti?

      Ștergere
    2. Vrei sa ma lamuresti te rog ce inseamna CNC? Habar n-am.

      Ștergere
    3. nu-s in domeniu dar traducerea ar fi control numeric computer...http://en.wikipedia.org/wiki/Numerical_control
      Sunt freze automate care au nevoie de un computer ... fii-miu lucreaza pe asa ceva dar eu habar nu am cu ce se mnananca :))
      Cert este ca seful lui s-a dus in Romania luna trecuta ca sa recruteze oameni . Si cu greu a gasit ce avea nevoie . Cei tineri nu se mai orienteaza catra meseri din pacate . Ori fac facultati cu care nu au ce face ori nimic .

      Ștergere
    4. Asa este. Eu am fost profesor. La fel si sotia. Eu acum fac A/P la o companie, iar sotia este asistenta medicala. Cineva trebuie sa aibe grija de facturile unei companii, iar in cazul sotiei tot timpul va fi cineva bolnav sau care va avea nevoie de ingrijire medicala.

      Ștergere