vineri, 29 iunie 2012

Istoria nu se repeta - II

Dar, repet, imprejurarile sunt asemanatoare. Pentru a fi identice e nevoie de aceeasi participanti si de aceeasi evolutie a evenimentelor. Citeam azi pe net ca CTP (Cristian Tudor Popescu, pentru cei care inca nu stiu asta) compara situatia de acum, adica comportamentul guvernului Ponta cu accesul la putere al nazistilor. M-am gandit si eu la asta inainte sa o lanseze CTP-ul.

Nu merg pana acolo incat sa spun ca o sa inceapa un razboi mondial. Ponta nu a declarat niciodata asa ceva si nici eu nu sunt asa de absurd, dar modul in care intelege sa faca politica se aseamana foarte mult cu practica nazistilor inainte de preluarea totala a puterii in 1933.

Cum a inceput totul ? Aveau o majoritate destul de fragila in Bundestag (parlamentul german). Situatia politica era destul de instabila. Presedintele Hindenburg refuza sa il numeasca pe Hitler cancelar al Germaniei. Ce faceau parlamentarii nazisti ? Plecau de la sedintele Parlamentului. Le boicotau. Daca era propus un cancelar care nu le convenea votau impotriva. Bineinteles ca nu au mai plecat de la sedintele Bundestag-ului decat dupa ce a fost ales Hitler cancelar al Germaniei.

Dupa ce au ajuns la putere au inceput sa nesocoteasca toate legiile Germaniei, facandu-le in asa fel incat sa le convina lor. De fiecare data cand ceva nu mergea cum doreau ei.

As vrea sa fie retinuta o idee foarte importanta. Dictatura nazista este singura dictatura totalitara care a ajuns la putere pe cale democratica, prin alegeri, si nu print-o lovitura de stat, cum s-a intamplat in Rusia cu bolsevicii.

Ce a facut acum guvernul Ponta ? A modificat componenta Comisiei care analizeaza acuzatiile plagiat cu o zi inainte ca aceasta sa le ia in discutie. Coincidenta mi se pare prea evidenta. Schimbi regulile in timpul meciului. De ce a schimbat componenta comisiei, daca el stia ca nu are nimic de ascuns si ca aceasta nu va gasi nimic (a propos, aceasta Comisie a votat in unanimitate ca Victor Ponta a plagiat).

Cand era in Opozitie a spus ca Parlamentul este ilegitim. Acum, dupa ce au majoritatea cu traseisti de la PDL si alte partide, parlamentul este perfect legitim. Cititi argumentarea cu tot cu surse aici. Foarte important, a nesocotit o decizie a Curtii Constitutionale (am pus pe pagina de Facebook niste articole foarte bine argumentate legate de aceasta). In nici o tara democratica din lume un prim-ministru nu-si permite sa faca asa ceva. Asa ceva inseamna incalcarea legii si ar ajunge imediat in arest si apoi in fata instantelor. Cand era in opozitie si CCR (cu exact aceeasi componenta de acum) dadea decizii impotriva guvernului, Curtea Constitutionala era ultimul bastion al democratiei in fata asaltului dictaturii basesciene. Acum, cand CCR da o decizie impotriva lui (repet, cu exact aceeasi componenta), aceasta este aservita lui Basescu si PDL-ului.

Semnalele unei deteriori grave a democratiei in Romania sunt foarte evidente, ramane ca romanii sa le vada si sa ia atitudine. Da, multi o sa spuna (cum am mai vazut pe Facebook) ca ailalti nu sunt mai breji. Da, asa o fi, dar cu masurile luate in ultimii ani nu s-ar fi ajuns la condamnarea cu executare a lui Adrian Nastase. Inca ceva, Sorin Ovidiu Vantu, care a adus un prejudiciu mult mai mare oamenilor din Romania si a fost condamnat la 1 an de inchisoare tot cu executare nu este plans de nimeni. Ati vazut vreo televiziune sa-l planga pe SOV ca a fost condamnat politic de "regimul Basescu" ? Din ce am citit pe net nici o televiziune de-a lui Felix nu l-a plans pentru ca schiopul a ajuns la inchisoare. De ce numai Adrian Nastase este scos in fata ca victima a "dictaturii Basescu" ?

In final concluzia este urmatoarea. Sper ca spiritul civic sa se dezvolte in Romania si mai mult. Doar asa politicienii vor deveni mai responsabili, cand vor fi luati de guler cu totii si li se va spune sa-si faca treaba pentru care au fost pusi acolo. NIMENI NU ESTE DEASUPRA LEGII.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu