miercuri, 20 aprilie 2011

Promisiuni electorale canadiene

Si in Canada, la fel ca in Romania si in orice tara din lumea asta, politicienii fac promisiuni. In mai vor fi alegeri anticipate in Canada. Nu ma intereseaza politica in Canada, decat in masura in care ma afecteaza. Azi-dimineata citeam in ziarul gratuit care ti se da la SkyTrain, Metro, despre intrebarile puse de cititori liderilor politici canadieni. Intrebarea care mi-a atras atentia si despre care vreau sa scriu aici este cea legata de imigratie.

Intrebarea era urmatoarea: "Multi imigranti in Canada sunt incurajati si lasati sa vina aici pe baza experientei lor profesionale, doar ca sa descopere atunci cand au ajuns aici ca nu le este recunoscuta experienta. Ce rol ar trebui sa joace guvernul federal in rezolvarea acestei probleme ?"

Iata raspunsurile liderilor politici:

1. Stephen Harper, actualul prim-ministru, liderul Partidului Conservator: "In 2009, am investit $50 milioane pe timp de doi ani pentru a usura procesul recunoasterii intr-o arie larga de meserii importante si pentru a fi mai usor pentru canadienii pregatiti in afara sa-si foloseasca aptitudinile si expertiza in Canada. Totusi unii profesionisti pregatiti in afara au probleme cu plata taxelor pentru recunoasterea pregatirii lor profesionale. Un guvern Stephen Harper reales va pune pune la dispozitie imprumuturi pentru a ajuta imigrantii noi in a-si plati pregatirea profesionala si imbunatatirea aptitudinilor necesare pentru ca pregatirea lor sa fie recunoscuta." Asta e de fapt politica standard a Canadei.

2. Michael Ignatieff, liderul Partidului Liberal. "Guvernul federal ar trebui sa faca o treaba mai buna in selectarea si consilierea viitorilor imigranti in privinta recunoasterii diplomelor inainte ca ei sa plece din tarile de origine. Imbunatatirea recunoasterii diplomelor si integrarea noilor canadieni in campul muncii necesita un efort reinnoit intre guverne, grupuri profesionale, institutii educationale, consilii economice si sindicate. Vom face o prioritate din asta."

3. Jack Layton, liderul Partidului Noilor Democrati. "Un guvern al Noilor Democrati va lua initiativa de a crea un sistem de imigratie corect, eficient, transparent si responsabil. In colaborare cu provinciile si cu autoritatile de licentiere vom accelera si usura recunoasterea diplomelor si a experientei profesionale anterioare. Vom restabili finantarea federala pentru programele de integrare ale noilor canadieni prin oferirea de asistenta in programe de limba engleza si franceza si integrare comunitara."

4. Elizabeth May, liderul Partidului Ecologist. "Credem ca este o problema cu actualul sistem de acreditare. Vom elimina evaluarea diplomelor straine in scopul acordarii dreptului de a imigra cu exceptia acelor situatii in care asemenea studii sunt recunoscute in Canada sau o modalitate mai rapida de recunoastere este stabilita. Vom face demersuri pe langa organizatiile profesionale pentru a inlatura eventualele bariere care ingreuneaza recunoasterea experientei profesionale valide." Partidul Ecologist nici macar nu stiu daca e in Parlament. E foarte mic.

5. Gilles Duceppe, liderul Blocului Quebecois (partid separatist). "Evaluarea si recunoasterea diplomelor este responsabilitatea Quebec-ului si a celorlalte provincii. Quebec-ul este, pana la o anumita limita, autonom in privinta imigratiei. Din nefericre, actualul guvern nu ne da voie sa punem in evidenta toate valorile care caracterizeaza Quebec-ul. Singura modalitate prin care Quebec-ul va putea sa puna in aplicare o politica eficienta este sa aiba toate mijloacele pe care tarile suverane le au, cum ar fi consulate si ambasade." Cum am zis si mai sus, acest partid este separatist si doreste independenta Quebec-ului fata de Canada.

Va puteti face si voi o parere, dar, personal, cred ca sunt numai vorbe goale si in vant numai bune de a strange voturi. Nimeni nu a zis nimic concret, cu exceptia lui Stephen Harper, care a repetat de fapt politica existenta a Canadei. Adica, daca vii in Canada, in esenta, trebuie sa o iei de la capat, pentru a-ti fi recunoscuta diploma. Asa ca nu-mi fac iluzii cu vreo schimbare radicala in politica de recunoastere a diplomelor pe termen scurt sau mediu.

Un comentariu:

  1. Ionut, bine ai punctat. Se pare că Harper mai ştie câte ceva despre procesul de imigrare. Ceilalţi sunt "la furat". Habar n-au cu ce se mănâncă! Şi, mai mult decât atât, nu par preocupaţi de subiect.

    RăspundețiȘtergere