joi, 7 aprilie 2011

Cautarea unei gradinite

Zilele astea sotia mea cauta o gradinita unde sa inscriem copilul. A cautat o multime de gradinite care sunt pe site-ul Ministerului Copilului si Dezvoltarii Familiei. A dat telefoane pe la mai multe instititutii. Trebuie sa spun de la inceput ca experienta asta e doar a noastra. Asta nu inseamna ca se poate intampla peste tot la fel. In B.C., dar probabil ca peste tot in Canada poti sa gasesti diverse tipuri de gradinite: institutii mari unde 3 educatoare au grija de 10 copii la grupa mica, adica de la 1 la 2 ani, 4 copii la o educatoare de la 2 la 4 ani si 8 copii la o educatoare pentru grupa de 4-6 ani. Alte institutii sunt mai mici, case propriu-zise in proprietate sau inchiriate dar cu licenta de la minister. O asemenea casa are o singura educatoare ce are grija de 5 copii, dar nu mai mult de 7 copii.

Cand era acolo la gradinita asta au venit niste chinezi (nu stiu daca totusi conteaza ce erau ei), care aveau un copil de sase luni si unul mai mare de 3 ani, despre care tocmai descoperisera ca este autist. Copilul meu este pe o lista de asteptare, nu are inca un an, dar am dori sa fie inscrisa acolo cand implineste un an, daca o sa se poata. Ei bine, astora doi li s-a spus ca cei doi copii ai lor pot fi inscrisi imediat. Ma intreb care ar fi motivul ? Intrebare retorica. E un lucru ingrozitor sa ai un copil cu un handicap precum autismul, dar si corectitudinea politica este nociva. Adica de ce un copil normal trebuie sa fie pe o lista de asteptare, iar un copil cu handicap poate fi inscris imediat ? Este vorba de discriminare pozitiva, dar tot discriminare se cheama. Daca ma intrebati de ce trebuie sa dam copilul la gradinita de la varsta de un an. Ei bine, sunt motive familiale. Cine stie poate sa ia aminte.

Educatoarea de acolo i-a aratat sotiei un exemplu de fisa care este tinuta pentru fiecare copil: de cate ori a mancat, de cate ori a fost la olita, de cate ori s-a lovit (daca s-a lovit). Formularele pe care le-a completat aveau intrebari de genul: ce il sperie foarte mult pe copilul dvs., ce fel de disciplina ii este aplicata ? In contractul respectiv se mai spunea ca daca nu iti iei copilul la timp este aplicata o taxa de $1/minut pentru fiecare minut intarziat si nu mai mult de 20 de minute. Daca ai intarziat mai mult de 20 de minute, atunci copilul este declarat abandonat si iti este dat la Protectia Copilului. Daca ai trei asemenea intarzieri sub 20 de minute trebuie sa-ti scoti copilul de la gradinita si-l dai la alta. Foarte dure conditiile astea. Noi speram sa gasim o gradinita cat mai repede, desi sunt foarte costisitoare. Gradinita asta care i-a placut sotiei foarte mult costa cam $890/luna.

Un comentariu:

  1. de ce nu luati in considerare si un daycare, sau un dayhome - macar pana implineste fetita 3 anisori?
    e un mediu mai cald, mai primitor, mai "ca acasa" si daca gasiti si o mamica romanca cu copii, sa o ia si pe fetita voastra ... eu sic ca v-ati scos. Dupa 3 ani ar putea merge doar la un preschool 2-3 zile pe saptamana si sa continue sa fie in "sanul" acelei familii. pur parerea mea.
    smic

    RăspundețiȘtergere