sâmbătă, 4 aprilie 2015

Sunt cetatean canadian

Odata devenit cetatean canadian am dreptul sa votez in diverse alegeri care au loc in Canada si in provincia British Columbia. Bineinteles ca daca o sa ma mut in alta provincie voi avea dreptul sa votez acolo.

Prima data cand am votat acum a fost la referendumul privind transportul public in Vancouver. Este un referendum care a inceput in martie si va tine pana pe 29 mai. Se voteaza prin corespondenta. Am pus pe pagina mea de Facebook niste poze despre cum iti actualizezi informatiile pe site-ul Elections BC.

Dupa ce ai facut asta ti se trimite acasa pachetul de votare care contine buletinul de vot pentru referendum unde se voteaza prin DA sau NU. Acest pachet de votare mai contine trei plicuri. Unul in care se plaseaza votul secret, altul de certificare pe care este scris numele si adresa alegatorului. Pe acest plic trebuie sa semnezi si sa scrii data de nastere.

Al treilea plic este cel care in se trimit celelalte doua si este deja autotimbrat.

Buletinul de vot este special facut pentru a nu se vedea votul si este facut in genul acelor foi pe care este trimis PIN-ul pentru cardul de credit/debit, cu spatele negru. In felul acesta se asigura secretul votului.

E un sistem simplu si, cred eu, eficient. Stiu ca este o dezbatere in Romania legata de votul electronic si prin corespondenta. Asta ar putea fi o varianta de lucru.

Un comentariu:

  1. Dacă s-ar vrea și la noi sunt condiții pentru așa ceva.
    Dar, oare vrea cineva de care depinde acest sintem de VOT?

    RăspundețiȘtergere