luni, 5 august 2013

Despre discriminare in Canada

Discriminare in Canada ? Ce-i asta ? Nu exista asa ceva aici. Da, nu exista in mod evident. Ci subtil.

Tot ce va spun aici spun din experienta personala si altele din auzite. De exemplu, anul acesta am avut un job in care in mod foarte subtil mi s-a dat de inteles ca nu sunt potrivit pentru el, ca ar fi mai bine sa plec. Nu mi s-a spus chiar asa, ci problema pe care o aveam eu era "bariera limbii" (language barrier). De parca nu ma puteam intelege cu ei. Hai sa fim seriosi.

Sotia si-a gasit un job nou in domeniul in care lucreaza, dar cand a fost la interviu i s-a spus ca acolo nu angajeaza decat persoane cu experienta. Dar cand a inceput jobul si a stat de vorba cu cineva de acolo persoana respectiva terminase scoala doar cu 2 luni in urma. Asta da experienta lunga in spate. Observati ironia.

Un alt exemplu de discriminare subtila este ca cineva iti spune ca nu intelege accentul tau si ca ar vrea sa vorbeasca cu altcineva. Un supervizor sau un manager care stapaneste mai bine limba engleza. Deci nu ti se spune in fata "nu-mi place de tine pentru ca esti imigrant".

Odata veneam cu fetita de la gradinita si am trecut pe strada pe langa o canadiana vorbind cu ea in romaneste. Cum ne-a auzit mi-a zis in coltul gurii "terrorist". Nu cred ca mai este nevoie de traducere. Mie mi-a venit sa rad. Totusi, ca sa fiu corect, respectiva femeie nu parea sa aibe toti boii acasa.

Un vecin de-al nostru, est-european si el, este sofer de camion. Ne-a povestit ceva ce m-a facut intr-adevar sa-mi pun intrebari legate de "tratamentul egal" din Canada. De la inceput vreau sa spun ca la discutia asta a participat si o canadiana. Dupa ce a auzit ce a povestit soferul asta a spus si ea ca nu-i place deloc pe canadieni si ca ea se considera daneza, nu canadiana.

Cica un coleg de-al vecinului asta astepta verdele la semafor undeva in Prince George, un oras din provincia British Columbia. In fata lui era un canadian intr-o masina mica care vorbea la telefon (ilegal in Canada si British Columbia).

Au trecut trei culori verzi, iar canadianul nu s-a miscat din loc. In mod normal, ti se spune asta si cand faci scoala de soferi, daca vezi pe cineva ca nu porneste cand este verde il claxonezi ca sa-i atragi atentia. La al patrulea verde soferul de tir, imigrant, il claxoneaza pe canadian. Asta pleaca si cand trece camionul pe langa el ii arata degetul mijlociu.

Dupa ceva vreme, mergand cu viteza regulamentara, este oprit de politie (RCMP). Adica organul de politie federal. In orasele mari, precum Vancouver sau Toronto sunt departamente locale de politie sub controlul autoritatilor locale. In orasele mici ordinea este mentinuta de RCMP, care este un organism federal, deci oricine este reprezentant al guvernului federal. Retineti amanuntul asta.

Soferul de camion il intreaba pe politist de ce a fost oprit. Politistul ii spune ca a fost oprit pentru ca acel canadian i-a facut reclamatie pentru ca a fost claxonat la semafor. Soferul i-ar fi spus politistului ca celalalt ratase vreo trei culori verzi, iar la al patrulea verde la claxonat. Politistul (reprezentant al guvernului federal) ii spune ca nu trebuia sa faca asta pentru ca asta e tara canadianului ala, soferul este imigrant, iar canadianul are voie sa faca ce vrea in tara lui.

Mie mi-a stat mintea in loc cand am auzit asa ceva. Daca as fi fost intr-o asemenea situatie, eu i-as fi luat numarul de la insigna si as fi facut plangere. Probabil ca nu s-ar fi intamplat cine stie ce, iar politisului ala i s-ar fi taiat din salariu, dar partea buna in Canada este ca poti face reclamatie, poti da in judecata pe cineva pentru asa ceva. E greu de dovedit, dar cred ca exemplul asta si cele de mai sus arata mentalitatea multora de aici, legata de imigranti.

Daca vorbesti engleza fara accent nimeni nu te intreaba de unde esti, chiar daca numele nu suna englezesc, pentru ca fiecare o sa considere ca te-ai nascut aici sau ai venit aici cand erai foarte mic, deci esti "canadienizat".

5 comentarii:

  1. Ionutz , ma indoiesc ca ultima poveste s-a intamplat asa cum povesteste soferul tau . Am sase ani de Canada si mi se pare incredibil ca un politist sa spuna asa ceva .
    Cat despre discriminare nu am simtit-o niciodata . Cu timpul ai sa realizezi asta . Sunt multe situatii in care ne simtim frustrati . Da ,limba poate fi o bariera serioasa in multe joburi dar de aici pana sa credem ca suntem discriminati mai e mult ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca ai dreptate in legatura cu frustrarea in anumite cazuri. Si mie mi s-a parut ciudat sa aud despre cazul soferului respectiv, dar nu exclud si varianta ca s-a intamplat. Cat despre limba engleza, eu cred ca o stapanesc foarte bine, asa ca nu cred ca am o problema in a fi inteles si a intelege ce mi se spune.

      Ștergere
    2. Discriminare exista si aici, chiar daca nu ti s-a intamplat personal. Canada totusi nu este o tara perfecta. Are si ea tarele ei, numai ca sunt aruncate sub pres. Canadienii sunt prea neutri, nu-ti spun nimic direct in fata. Din punctul asta ii prefer pe americani.

      Ștergere
  2. Hai sa iti povestesc ceva . Fii-miu e venit de pe la 18 ani aici . A avut si el epoca lui in care se credea discriminat sau marginalizat . Si a durat ceva timp . Au trecut anii , si-a facut scoala aici , lucreaza pe bani frumosi acum .CNC .
    La inceputul anului asta seful lui a adus din Romania frezori fiindca efectiv este o meserie in shortage . Ei bine deabia cand i-a vazut pe acei oameni , care desi erau ajutati de toti romanii de acolo nu se adaptau , nu reuseau sa inteleaga ce li se spune si in plus injurau la cel mai mic impas ...ei bine deabia in clipa aia fii-miu a realizat ca discriminarea e de cele mai multe ori doar imaginara . Ma intreba , oare asa eram si eu ? La fel de nedrept si greu de inteles? Da , asa era ! Sunt si exceptii dar mai rare decat ceea ce reclamam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu te referi la discriminarea evidenta. Eu ma refer la aceea subtila. O fi de cele mai multe ori imaginara pentru ca esti frustrat si uneori simiti ca ti s-au inecat toate corabiile, dar sunt si cazuri particulare. Depinde de norocul fiecaruia. Ai vazut ca am vorbit mai sus de cazul sotiei mele. Totusi lumea nu se risca cu a face asa ceva pe fata, pentru ca nu vor sa ajunga in fata unui judecator.

      Ștergere