joi, 21 februarie 2013

Scoala de gimnastica

Spuneam zilele astea pe pagina mea de Facebook ca un coleg de-al meu a spus ca fetita lui face gimnastica la o scoala din North Vancouver. Scoala se numeste Flicka Gymnastics si pregateste copii pentru toate nivelele. Ba chiar precizeaza pe site-ul lor ca angajeaza si ca o eleva de-a lor a concurat la Jocurile Olimpice de la Londra.
Scriu postarea asta pentru ca acolo sunt niste antrenori romani. Elena Mihail mi-a spus pe Facebook ca se numesc Dorina si Vali Stan. Au fost, din cate am inteles, antrenori in Romania si sunt antrenori si aici. Nu ma leg deloc de partea financiara a jobului, pentru ca nu e treaba mea.

Ma bucura sa aflu ca romani care au facut ceva ce le-a placut foarte mult in Romania fac acelasi lucru si aici. Banuiesc ca le place foarte mult de vreme ce sunt antrenori sefi (head coaches). Se poate si asa. Antrenorii romani si rusi, probabil si alti est-europeni sunt foarte apreciati mai ales cand echipele Romaniei au fost de fiecare data pe podium la Olimpiade si campionate mondiale si europene.

Totusi, daca in Romania nu se face ceva, atunci sa nu mire pe nimeni ca antrenori de gimnastica excelenti vor pleca acolo unde li se va oferi mai mult. N-o fac din cauza ca nu-si iubesc tara, dar pana la iubirea de tara si patriotism, vine stomacul si ce le pui pe masa copiilor tai in fiecar zi. Daca altcineva iti ofera asta. De ce nu ?

Pana la urma vorbim de afaceri, iar scolile de gimnastica din Canada, ca si cele din State sunt scoli private unde platesti lunar cursurile copiilor tai. Cu cat e mai bun si avanseaza si are nevoie de antrenamente mai multe, cu atat platesti mai mult. Colegul meu spunea ca plateste cateva sute de dolari pe luna.

Tarifele pe care le practica vad ca nu sunt publicate in ghidul de pe site-ul lor, asa ca trebuie sa-i suni pe ei, sa faca o evaluare a copilului tau si apoi il baga intr-o anumita categorie. Asa cred eu ca merge sistemul.

Oricum, ma bucur ca niste romani sunt antrenori de gimnastica in Canada si chiar aici in Vancouver. Aduc plus valoare sportului de aici, cand in tara nu stiu sa fie stimulati pe masura muncii lor. Bravo lor.

3 comentarii:

  1. Nu sunt singurii din Canada .Iti pot da o lista care trece de 20 pe care ii cunosc personal si mai sunt altii pe care nu ii stiu decat din nume .
    Vanda Hadarean-Vancouver
    Celestina Popa si sotul ei -Vancouver
    Cristina Bontas si sotul ei -Hamilton(owneri sala )
    Robert Ene , Tudor Mereuta parca Burlington
    Doina Moscu -Hamilton(owner sala)
    Catalin Golumbeanu si sotia -Burlington
    Alina Florea -Ottawa
    Bajenaru si sotia lui antrenori la London(owner sala)
    Lenuta Rus si Mihai Gurlui la Burlington(owner sala)
    Nistor Sandro si sotia -Milton Ontario(owner sala)
    Si cu placere adaug pe Robert Stanescu si Ruxandra Stanescu ...proaspeti owneri a unei sali in Windsor .
    Drumul ca antrenor in alte tari nu este usor si nu numai banii ii trimit sa ia drumul strainatatii . Ci si sistemul de acolo . Unul anacronic , centralizat si bazat pe pile .Motiv pentru care gimnastica romaneasca este in cadere si toate gimnastele intre 9 si 16 care fac gimnastica in toata Romania sunt mai putine decat gimnastele dintr-un oras mediu din Canada ... Nu exagerez pentru impresia artistica din pacate .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred. Unde antreneaza Vanda Hadarean? Stiu ca a fost la lotul olimpic.

      Ștergere
  2. Vanda antreneaza in fitnes . De fapt este si campiona mondiala la fitness :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vanda_H%C4%83d%C4%83rean
    Si Celestina a fost la lotul national .
    Cristina Bontas nu cred ca are nevoie de nici o prezentare .
    Toti cei insirati de mine sunt fie antrenori de lot din Romania , fie sportivi de valoare ... Mai sunt multi altii care fac aceasta meserie aici si asta spune multe . Canada e un loc in care sportul este apreciat la nivel de practicare in masa . Oamenii isi duc copii la sport fie si numai pentru fun .

    RăspundețiȘtergere