joi, 29 martie 2012

Exploatarea gazelor de sist (fracking)

De curand am citit niste stiri pe site-urile romanesti legate de inceperea exploatarii gazelor de sist in Romania. Ideea de la care porneste totul este ca in sedimentele din scoarta terestra sunt prinse cantitati mari de gaze, dar care sunt intinse pe o suprafata foarte mare si nu intr-un zacamant unic ca in exploatarea clasica.
Pentru a scoate aceste gaze la suprafata se foloseste apa. Aceasta este introdusa sub stratul de sedimente in care sunt localizate gazele, iar presiunea aceasta "scutura" rocile care elibereaza aceste gaze. Apa totusi contine si alte chimicale pentru a face acest proces foarte fezabil. In acest proces este infestata apa potabila cu metan, fiind nociva pentru sanatatea oamenilor, dar si pentru culturile agricole si pentru sol.

De curand si presedintele Traian Basescu a spus ca exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica (hydraulic fracturing, sau, mai pe scurt, fracking) ar putea oferi Romaniei independenta energetica. Intrebarea mea este, cu ce pret ? Cu pretul sanatatii oamenilor, al imbolnavirii a sute sau chiar mii de oameni ? Am citit o stire care spunea ca la Barlad au iesit in strada aproximativ 5000 de oameni pentru a protesta impotriva unui asemenea tip de exploatare. De curand, Bulgaria a anulat o licenta pentru compania americana Chevron. Probabil ca au luat in considerare implicatiile ecologice ale acestui tip de extractie.

Argumentele americanilor au fost ca investitia va aduce bani in Romania, locuri de munca si independenta energetica. Adica au stiut sa apese pe butoanele cele mai sensibile ale romanilor. Mai ales in aceste conditii cand cu totii stim care este situatia economica a Romaniei. Si iar revin cu intrebarea: cu ce pret este acceptata de guvernul roman o asemenea propunere ?

Uitati-va la filmele de mai jos si duceti-va si pe site-ul Water Defense sa vedeti ce inseamna pentru americanii simpli exploatarea gazelor de sist. Poate ca imaginile va vor convinge mai mult ca fractionarea hidraulica a gazelor de sist este foarte periculoasa. Apa de baut de la robinet si din rauri devine otravitoare si inflamabila, este nociva pentru adulti, dar mai ales pentru copii. Acestia nu au parte de un mediu sanatos de viata. Sunt sigur ca si oamenii din Romania vor un mediu sanatos pentru copiii lor.

4 comentarii:

  1. chiar crezi vreun moment ca pe astia ii intereseaza de sanatatea romanilor?sau educatie?sau orice?exista fenomenul "parandarat",de unde se poat trai linistit pe insule, in zone fara extradare,ca doar nu o sa fie o vesnicie la putere,so oamenii isi pregatesc pensionarea pe "val".

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti dai seama ce spaga s-a dat la nivel inalt pentru aproparea acestei exploatari.Avem parte numai de IDIOTI in regimul BASE.Si astia din Quebec nu se misca mai repede cu actele alea sa plecam odata de aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca absolut orice expoatare de resurse naturale are si repercursiuni mai mult sau mai putin dorite/nocive, etc.
    Referitor la oamenii ce au iesit in strada: am urmarit un reportaj in care oamenii erau intrebati daca cunosc ce inseamna gaze de sist, ei bine, habar nu aveau. Atunci de ce au iesit in strada? Nu cumva au fost scosi , au fost manipulati , pacaliti?
    S-a gandit cineva oare daca se doreste ca Romania sa fie dependenta de gazele rusesti ?
    Vorba asta " tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta in poarta" va suna cunoscut ?
    Ce ramane sa facem , sa fim dependenti d.p.d.v. energetic de rusia sau sa extragem gazele de sist, petrolul , aurul, etc ?
    Avem alta varianta de mijloc ?
    ....ah, poate nu mi-am dat seama ca am avea una: sa emigram cu totii.
    In Canada este bine ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil sa ai dreptate cand spui ca oamenii nu aveau habar de gazele de sist. Acum fac legatura cu un fost coleg de facultate, Adrian Solomon, care este deputat sau senator PSD. E posibil sa fi fost scosi in strada de PSD, dar nu am de unde sa stiu asta. Mediul politic din Romania am impresia ca devine din ce in ce mai violent si mai antagonic, iar constiinta ecologica a oamenilor nu e foarte mare.

      Ștergere