sâmbătă, 31 martie 2012

Moneda de 1 cent desfiintata

Zilele trecute guvernul federal a anuntat noul buget federal. Printre masurile luate se numara si eliminarea monedei de 1 cent, din cupru. Una dintre problemele cu care se confrunta penny-ul era aceea ca fabricarea monedei costa mai mult decat valoarea ei. 1,15 centi ca sa fiu mai exact. Un alt motiv pentru scoaterea din circulatie a monedei de 1 cent este cresterea pretului cuprului pe pietele internationale.
Multi isi pun problema aici cu ce vor fi finantate asociatiile caritabile. Multi oameni colectionau monedele de 1 cent in borcane pe care apoi le donau la fundatii caritabile. De acum canadienii vor trebui sa se obisnuiasca cu un nou fel de a cumpara. De exemplu, daca ceva va costa $8.72, suma va trebui rotunjita in jos, adica se va plati $8.70 pentru respectivul produs. Daca un produs va costa $8.74, atunci suma se va rotunji in sus, adica respectivul produs va costa $8.75. Va faceti si voi o idee. Probabil ca situatia nu se va schimba pentru tranzactiile de pe cardul de debit sau de credit. Acolo nu primesti rest.

O alta masura, care mie mi se pare proasta este aceea ca poti aduce mai multe produse duty-free cumparate din State. De ce este proasta ? Pentru ca loveste afacerile locale. Mai ales acelea care sunt situate foarte aproape de granita. O masura pentru sprijinirea afacerilor locale ar fi fost sa micsoreze sumele respective. Si nu sunt putini oameni care gandesc asa. Cred ca majoritatea canadienilor au impresia, de multe ori adevarata, ca guvernul, fie el federal sau provincial, lucreaza cam contrar interesului populatiei si in interesul marilor corporatii.

2 comentarii:

 1. Daca afacerile locale ar avea un pic de bun-simt nu ar seta preturile atat de sus...si in consecinta luarea lor din US sa fie cu atat mai atractiva. Chiar lucruri produse in Canada sunt mai ieftine dincolo. Cozile de cateva ore la vama in weekend ...vorbesc de la sine.

  Ce spera ei ca se va intampla e ca oamenii vor cumpara mai mult la o vizita si deci merge mai rar in US...cozile devenind mai mici etc.

  Si in plus daca e ..free trade ar trebui sa fie free, nu?

  RăspundețiȘtergere
 2. Pai lucrurile produse in Canada sunt ieftine in State din cauza ca taxele de vanzare a produselor sunt mai mici in State. Odata am dat un telefon la Seattle sa-i intreb cat e un iPad acolo. I-am intrebat de sales tax si tipul de la telefon mi-a zis ca e 9.5%. In B.C. e 12%. Deci un produs este mult mai ieftin in statul Washington decat in B.C..

  Cat despre comertul liber. Asta e alta discutie. :)

  RăspundețiȘtergere