marți, 10 ianuarie 2012

Fraude la imigrare

Citeam azi intr-un ziar ca Ministerul Imigrarii a descoperit o multime de fraude legate de aplicatiile mai multor imigranti chinezi, in jur de 22% din cazuri, care au facut fals in declaratii sau au exagerat despre experienta si studiile lor.

De asemenea, multi dintre ei au declarat, in mod fals bineinteles, in legatura cu locul de munca asigurat aici (arranged offer of employment - AEO). De fapt, acesti imigranti s-au folosit de niste lacune in sistemul de imigrare implementat in 2008, care a fost menit sa usureze aplicatia pentru emigrare in Canada. Aceasta problema s-a inregistrat mai ales aici in B.C., unde aproape o treime din populatie este chineza. De fapt , cand am citit articolul mai bine, am vazut ca de fapt 22% dintre aplicanti aveau joburi pe bune aici, iar cei mai multi dintre ei aveau cunostinte foarte scazute de limba engleza.

Un studiu efectuat in Taiwan de ambasada canadiana arata ca din 31 de aplicanti care au declarat ca au AEO, doar cinci dintre ei (16%) au luat joburile care le-au fost oferite de angajatori. Un alt tip de frauda era cel legat de categoria familiala. O practica comuna pentru cuplurile de chinezi este sa se duca in China pentru a avea copii, apoi sa se intoarca in Canada cand ajung la varsta scolarizarii. B.C. -ul a fost un magnet pentru imigrantii chinezi. Din 30.197 rezidenti permanenti cati au fost acceptati in Canada in 2010, 9.317 au provenit din China. Din 17.934 de studenti chinezi cati au intrat in Canada in acelasi an, 6.061 s-au indreptat spre B.C.

Astea sunt informatiile. Acum sa fac analiza din punctul meu de vedere. Mai subiectiva sau mai obiectiva, voi decideti. In primul rand, aici in Vancouver sunt o multime de chinezi, ii vezi peste tot. Centrul lor este orasul Richmond, unde rar vezi albi. L-as putea numi noul Chinatown, desi Chinatown-ul propriu-zis este in Vancouver, iar chinezii s-au stabilit in Richmond de mult timp. Vezi acolo multe firme cu scris in alfabetul lor. Sunt multi tineri, nascuti aici, care abia daca stiu engleza. De ce ? Pentru ca chinezii au si scoli in limba lor in Vancouver. Din cate stiu Canada este o tara cu doua limbi oficiale, dar cred ca in cativa zeci de ani va mai avea una sau chiar doua limbi oficiale. O alta comunitate foarte mare este cea indiana, dar asta e alta poveste.

Frauda de care am vorbit mai sus a aparut si din cauza ca multi chinezi au adus rudele lor aici, iar in procesul de aplicare, asa cum cred ca stiu cei care sunt interesati, trebuie sa te incadrezi peste punctajul minim de eligibilitate, care este 67. Ei bine, am facut testul de eligibilitate pentru skilled workers, in care am spus ca nu am deloc cunostinte din limbile oficiale ale Canadei, necasatorit, studii superioare, jobul asigurat, varsta cuprinsa intre 21-49 si am familie aici si mi-au iesit 71 de puncte. Deci se poate sa vii aici in conditiile astea. Atunci de unde mirarea ca ti-au venit atatia imigranti prin frauda, cand tocmai tu, guvern canadian ai facut acest sistem cu lacune ? Asta era, de fapt, si esenta articolului respectiv, semnala aceste lacune.

Cred ca sunt diferente de mentalitate intre chinezii veniti si cei nascuti aici. Cei nascuti aici au o mentalitate nord-americana, sunt mai deschisi, dar cei veniti aici sunt foarte greu de muncit cu ei, sunt mai obtuzi si, cred eu, fac discriminari, mai ales daca lucrezi in Richmond. Sunt convins ca o sa fie oameni care nu o sa fie de acord cu ce am spus eu acum. Astept comentarii.

2 comentarii:

  1. Si noua ne purica actele de parca suntem cei mai mari infractori ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ca sa comentez si aici,:)-noua la interviu ne-au verificat actele sa vada daca nu sunt matrasite,se pare ca si-au luat-o in R.moldova de curand, plus ca am dus adeverinte cu stagiile de cotizare de cand m-am angajat cu acte(ultimii 10 ani care apar la casa de pensii),ceea ce mi se pare firesc pana la urma, deoarece tu ca aplicant trebuie sa dovedesti veridicitatea actelor pana la urma, tu esti cel care solicita sa emigreze la ei.Dar oricum se vor gasi intotdeauna lacune in sistemele'perfecte"vezi cati extremisti musulmani intra in state ,unde home patriot sau cum naiba ii zice legii alia troneaza

    RăspundețiȘtergere