miercuri, 25 ianuarie 2012

Ce inseamna sa fii contractor ?

Azi-dimineata, in drum spre munca, citeam ziarul gratuit Metro pe care poti sa-l iei din orice cutie verde de pe marginea drumului. Gasesti si articole interesante pentru cine vrea sa le citeasca. Unul, in mod special, mi-a atras atentia.
Se referea la modul in care un angajat este considerat sau nu un contractor din punct de vedere legal. Intrebarea de la care pornea articolul era: cand un contractor este considerat un angajat (employee) ? Ideea de baza era ca daca cineva isi integreaza compania (adica persoana sa = compania) intr-o alta companie si urmeaza procedurile stabilite de compania mai mare, atunci acea persoana este considerata angajat de catre tribunalele civile. Se dadeau exemplele unui agent de vanzari pentru La-Z-Boy (un magazin de mobila) si al unui agent imobiliar.

In ultimul caz, persoana respectiva isi angajase persoane pentru a putea opera afacerea. Asta nu insemna ca este un contractor. Respectivul agent imobiliar a putut da in judecata compania pentru care lucra, obtinand o compensatie de $500.000, dar asta a fost posibil pentru ca lucrase pentru compania respectiva timp de 18 ani consecutiv si devenise o parte integrala a companiei.

Pentru a fi considerat un contractor ar trebui facute urmatoarele:
1. asigurati-va ca exista o separare clara intre afacerea angajatorului si a voastra.
2. asigurati-va ca puteti presta servicii si pentru altii si ca mentineti o discretie veritabila in privinta modului in care va desfasurati afacerea.

Stiu ca multi imigranti din Romania, mai ales cei din IT, se angajeaza ca "contractori" pe aici, dar, dupa cum puteti vedea, din punct de vedere legal, sunteti angajati, nu contractori. E bine sa va stiti drepturile in caz de ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu