joi, 10 noiembrie 2011

Inchiriere masini in America de Nord

Pentru cei care calatoresc in America de Nord si nu stiu asta deja, cititi articolul asta. Chiar si cei care nu faceti asta, dar aveti de gand, cititi asta si spuneti si mai departe. Niciodata sa nu inchiriati o masina de la aeroport.
Asta pentru ca fiecare companie de inchiriat masini care are o locatie la aeroport adauga o suprataxa la cea obisnuita de aproximativ 17% sau 17,5%. Sa fiu mai bine inteles uitati-va la formula asta: (pretul masinii pe zi*nr. de zile + x% taxa obisnuita) + 17% sau 17,5% = pretul adevarat pentru care inchiriati masina. La care, bineinteles, se mai adauga si alte servicii pe care le cereti, cum ar fi un GPS sau un scaun pentru un copil, deci o taxa la alta taxa. Dar, repet, asta numai la aeroporturi. Chiar si companiile de inchiriat masini care nu au locatii la aeroporturi, dar care ofera servicii sa va ia de acolo adauga taxa asta la pretul masinii.

Din ce mi s-a spus, taxa asta a fost introdusa in America de Nord dupa 11 septembrie pentru a putea fi platita securitatea crescuta de la aeroporturi. Are sens, daca stau sa ma gandesc, dar e prea mult, dupa parerea mea. Eu, unul, nu o sa inchiriez niciodata masini de la aeroporturi in America de Nord.

Lucrurile astea le-am aflat de la un manager la o firma de inchiriat masini. Din vorba-n vorba am ajuns sa-i spun ca sunt din Romania si i-am explicat cum stateau lucrurile cu inchiriatul de masini atunci cand am plecat. Cand a auzit ca sunt din Romania a inceput sa-mi povesteasca ce a patit un canadian intr-o vizita de-a sa in Romania care s-a intamplat acum o luna. Omul respectiv a inchiriat o masina acolo, cand a adus-o inapoi, intacta, a predat-o la angajatii de la firma respectiva. Acestia i-au indicat un loc unde s-o parcheze, iar omul s-a conformat. Ca sa intelegeti diferenta intre Canada si Romania, aici angajatii de la firma o parcheaza in parcare, tu, chiriasul, o aduci pur si simplu la firma si atat. Dupa ce ajunge inapoi in Canada vede pe raportul de activitate de la cardul lui de credit ca a fost taxat de firma din Romania. Trebuie sa intelegeti ca atunci cand inchiriati o masina le dati si cardul de credit, iar firma respectiva are datele cardului de credit si poate sa va taxeze daca se intampla ceva, din vina voastra, fara sa fiti prezent la locatia respectiva. Omul da telefon in Romania si-i intreaba de ce a fost taxat. I se spune ca a parcat-o intr-un loc stramt si altcineva care a venit dupa el a lovit-o si de aceea a fost taxat pentru ca a fost vina lui ca a parcat masina acolo. Deci nu era vina persoanei care a condus masina care a lovit-o pe a lui.

O tampenie mai mare ca asta nu puteam sa concep, dar nu m-a mirat daca e sa ma gandesc la modul romanilor de a face afaceri. Mai ales cu strainii care nu mai vin acolo si nu le pasa daca ii taxeaza pe nedrept. Deci daca o sa ma duc vreodata in Romania si o sa inchiriez o masina, o s-o platesc cu banii jos.

7 comentarii:

  1. Hi hi hi! Amuzant!
    Diferenţa se pare că într-adevăr mare. De ambele părţi. Dar oricum ai da-o, cel care pierde este tot bietul client...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Incredibil...ai nostrii profita de straini la faza cu cardurile de credit. Oricum, ceea ce se petrece in jurul aeroportului din Otopeni de exemplu e fascinant:)
    Noroc ca am avut o masina de la un rent a car Brasov cand am plecat prima data pt ca altfel m-ar fi taxat o mica avere pentru parcare pt 2 saptamani.
    Dar ce m-a surprins cel mai tare a fost faza cu taxiurile care au tarif de limuzina si carora li se face reclama prin difuzoarele de al aeroport. Noi ca noi, ca stim cum e, dar vine un amarat din Canada si zice hai ma sa ascult ce zice tanti la microfon si sa iau taxiul ala....si te trezesti ca platesti 100 euro pana la gara:O Bineinteles ca nimeni nu ia nicio masura:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Slava domnului ca nu ducem lipsa de astfel de evenimente nici la cei care furnizeaza servicii de inchirieri masini Bucuresti. Astfel de practici abuzive sunt prezente in aceasta nisa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa recunoastem ca cei care ofera serviciile de rent a car Bucuresti sunt campioni in astfel de evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Mie ce-mi iese din reclama pe care dumneata o faci pe blogul meu ? :)

      Ștergere