marți, 16 august 2011

Bani pentru scoala

De aproape doua luni sotia s-a apucat sa studieze ceva ce ii place cu adevarat. Bineinteles ca pentru a studia in Canada ai nevoie de bani, nimic nu e gratis pe aici. Cu exceptia mostrelor gratuite de la hypermarket. Dar unde nu sunt gratuite ? Dar sa revin.

In primul rand i-au dat bani prin programul StudentAidBC, care i-a dat o suma pentru scoala si inca ceva pentru "living expenses". Ei bine, suma asta pentru cheltuieli zilnice e modica, la ce cheltuieli zilnice avem. Si sa nu va ganditi ca cheltuim ca sa ne dam in stamba. Ganditi-va la cheltuieli zilnice cu mancarea, facturi, haine, chiria. Cheltuieli pe care oricine le face si de la care nu se poate sustrage. Pentru a nu fi totusi prea stamtorati cu banii, sotia s-a dus la banca pentru a face un imprumut pentru studenti, care se numeste Student Line of Credit. Poti sa aplici pentru el la orice banca si ti se acorda la o dobanda convenabila in jur de 4%.

Cand stateam de vorba cu functionara de la banca, am aflat niste lucruri foarte interesante. In primul rand trebuie spus ca sotia inca nu a primit banii de la guvern, care trebuie trimisi prin StudentAidBC, desi de la scoala i s-a spus ca ii va primi in 5 zile lucratoare si au trecut deja mai mult de doua saptamani.

Ce ne-a spus doamna de la banca ? Ca in Canada nu ti se acorda ajutor de guvern daca nu ai un venit sau niste bani cu care sa dovedesti ca poti trai. Daca ai, sa spunem, 19 ani si ai parinti care castiga foarte mult, nu primesti nici un ban de la guvern, pentru ca ei spun ca ei te pot sustine financiar. Nu conteaza pentru cei de la guvern ca parintii au ipoteca la casa sau alte datorii, conteaza doar venitul pe care il au. Asta ne spunea femeia asta de la banca. Timp de 4 ani fata ei nu a primit nimic, desi a facut scoala in Kelowna, alt oras de aici din B.C. si deci nu statea cu parintii. Abia in al 5-lea an a primit ceva. Dar cum ?

Fata a trebuit sa declare ca s-a certat cu parintii si nu tine deloc legatura cu ei. Dar asta nu o poti face oricum. Trebuie sa gasesti niste persoane, care nu sunt inrudite cu tine si care sa declare sub semnatura ca intr-adevar asa este. Dupa ce a facut asta, atunci fata lor a primit ceva bani de la guvern. Nu ne-a mai spus cat, dar macar au mai luat din povara cheltuielilor cu scoala. Asta ar fi un aspect din saga cheltuielilor cu educatia in Canada.

Un comentariu:

  1. Canada se pare că este plină de surprize. :) Am auzit de condiţia asta, dar la vremea respectivă am ignorat-o dat fiind faptul că pe noi nu ne afecta. Aspectul este interesant însă...

    RăspundețiȘtergere