sâmbătă, 7 mai 2011

Statistici interesante

Ma uitam la stiri in seara asta si am vazut un material despre incercarile noilor imigranti de a intra pe piata fortei de munca in Canada. Fiind imigrant bineinteles ca m-a interesat si pe mine subiectul. In momentul de fata rata somajului este de 7,6% la nivel national, dar in randul imigrantilor, conform Statistics Canada, rata somajului este de 14,5%. O rata aproape dubla. Am mai gasit si niste tabele foarte interesante pe site-ul Statistics Canada. Cine stie sa interpreteze niste date seci poate sa le vada aici, aici si aici (acest ultim tabel se refera doar la partea de est a Canadei poate si datorita faptului ca aici este concentrata majoritatea populatiei Canadei, precum si productia economica, mai ales in Ontario). Cine vrea mai multe informatii de la Statistics Canada, poate sa le cumpere on-line de la ei. Aceste tabele au fost publicate pe site la 28 ianuarie 2011 si sunt valabile pentru 2010. Sincer, in fata unor asemenea cifre raman stupefiat, dar totusi imi dau seama, din experienta mea, scurta ce-i drept, ca asta este adevarul despre noii imigranti. Isi gasesc cu greu de lucru, mai ales in domeniile in care au profesat in tarile de origine.

In materialul de la stiri se prezenta cazul unei chinezoaice care venise cu baietelul ei de 11 ani, avea master in economie si de doi ani de zile nu reusea sa-si gaseasca de lucru. Avea o diploma de licenta la universitatea din Shanghai si un master, cum am spus, la universitatea din Oslo. A facut niste cursuri de contabilitate despre sistemul de taxe din Canada si nu a gasit nimic de lucru. In cele din urma a gasit un job de contabil primar care era cu mult sub ceea ce facuse ea in cariera ei, dupa cum a spus reportera la sfarsitul materialului. Adevarul este ca sistemul de admitere al "candidatilor" la calitatea de imigrant in Canada se bazeaza foarte mult pe educatie, dar, odata ajunsi aici, aceasta este egala cu zero. Diplomele nu sunt recunoscute deloc de angajatori, iar cazul despre care am scris mai sus este unul din multele.

Solutia ? Daca tot va hotarati sa veniti incoace ganditi-va la un plan secund foarte serios si valabil, atat cati poti sa-ti faci unul cu informatiile limitate de care dispui, dar trebuie sa te misti repede si sa nu pierzi vremea.

7 comentarii:

  1. SAlut Ionut.
    Am citi postul tau, eu fiind in Romania si am consultat inclusiv statisticile despre somaj.
    Comentariul meu vine in ideea de a te lamuri cu urmatoarea situatie.
    Sunt convins ca nu este lapte si miere in Canada, dara daca ai fi la curent cu ceea ce se intampla in Romania, situatii in care oamenii au 150 euro salariu pe luna, si benzina are acelasi pret ca-n Germania, atunci putem considera ca-n Canada se traieste in puf chiar daca joburile nu sunt f bine remunerate pentru imigranti. As dori sa faci un post in care sa faci o balanta intre Canada si Romania, astfel blogul tau ar putea da dovada de foarte multa obiectivitate. Sunt arhitect de meserie si mi-am depus actele ptr imigrare de ceva timp. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Radu. Merci ca imi citesti blogul. Cat despre o postare in care sa compar cum este in Canada si Romania, nu cred ca o sa fac vreodata. Da, preturile la mancare de exemplu sunt cam aceleasi ca in Romania, cu salarii mai mari, bineinteles, dar nu este intentia mea sa fac asemenea comparatii. Nu vreau sa dau impresia ca "ma dau mare", pentru ca se poate interpreta foarte usor. Benzina e chiar mai ieftina decat in Romania. Incerc sa fiu obiectiv in postarile mele si sa ii las pe oameni, de cele mai multe ori, sa traga singuri concluzii.

    Pana la urma, statisticile sunt statistici si fiecare are drumul si norocul sau in Canada. Nu cred ca cineva trebuie sa se demoralizeze din cauza asta. Am postat acele statistici sa le arat oamenilor ca intr-adevar trebuie sa dai din coate si ca nu e usor odata ajunsi aici. Multa bafta in obtinerea vizei si, mai ales, dupa ce ajungi aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Ionut
    Multumesc pentru obiectivitate si promptitudine. Scopul comentariului meu a fost acela de a scoate in evidenta esenta posturilor tale fara ca cineva sa interpreteze in mod eronat informatiile postate de tine.
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Ionut.
    Multumim pentru informatiile obiective. Sunt de mare ajutor.Ce as vrea eu sa aflu este daca nu primesti ajutor din partea statului canadian(somaj), chiar si emigrant fiind. Eu inca nu am depus actele, insa o voi face in cel mai scurt timp. Pentru ca si in Romania muncesti din greu, dar fara sa fii remunerat sau apreciat pe masura "prestatiei". In plus, consider ca baiatul meu are dreptul la o viata civilizata, intr-o lume civilizata.
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca iei somaj (EI) din prima zi. De aceea se spune pe site-ul ministerului imigrarii ca trebuie sa ai o anumita suma minima pentru un anumit numar de persoane. Suma aceea este necesara pentru cheltuielile zilnice in primele sase luni. Cu cat vii cu mai multi bani, cu atat mai bine.

    Dupa o anumita vreme poti sa aplici pentru somaj, daca nu iti gasesti de lucru. Dar nu poti sa aplici asa cu una, cu doua. Trebuie sa le dovedesti ca tu cauti activ de lucru. Poti sa faci asta tinand intr-un dosar toate e-mail-urile pe care le-ai trimis pentru a cere de lucru.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc frumos pentru raspuns. Voi analiza cu atentie ceea ce este scris pe site-ul ministerului. Succes!

    RăspundețiȘtergere