duminică, 27 februarie 2011

Calatoreste cineva in Romania ?

M-am uitat pe site-ul ambasadei Canadei in Romania ca sa scot niste formulare care imi trebuie mie. Inainte sa ma duc la link-ul respectiv mi-a atras atentia avertismentul pentru calatorii in Romania, dar si cel pentru Republica Moldova. Am sa ma refer acum la cel pentru Romania, pentru ca asta ma intereseaza mai mult. Nu o sa-l prezint pe tot, ci doar partea de inceput care mi-a atras atentia si care era foarte adevarata.

In primul rand, nivelul pentru calatorii in Romania era "Exercise a high degree of caution", adica, mai pe romaneste, "Fiti foarte atenti !". Care este explicatia pentru avertismentul asta ? "Exista probleme indentificabile de securitate. Calatorii trebuie sa fie atenti si vigilenti cu imprejurimile lor." Romania este la nivelul al doilea de siguranta, l-as numi nivelul galben, desi aceste niveluri nu sunt prezentate pe culori pe site. Cel mai sigur nivel fiind cel verde, dupa parerea mea.

Ce se spune despre criminalitate ? "Au loc furturi din buzunare, furturi de posete, talharii, in special in Bucuresti si alte centre urbane. Fiti foarte atenti in zone aglomerate, cum ar fi strazi, autobuze, metrou, trenuri, statii de tren in zone urbane si in terminale de aeroport. Numarul crimelor violente este scazut. Grupuri organizate de hoti, care pot include copii, opereaza in statii de tren, metrou si statii de autobuz in zone urbane. Au avut loc furturi in trenuri de noapte, chiar si in compartimente inchise."

Inselatorii. "Au loc fraude legate de carduri de credit si extrageri de la bancomate.Fiti foarte atenti cand cardul va este manevrat de altii in timpul procesarii platii. Este preferabil sa folositi bancomatele localizate in institutii financiare sau hoteluri foarte mari decat cele de pe strada. In Bucuresti au fost raportate furturi in care hotii se prezentau ca fiind politisti in haine civile. Acestia cer sa vada pasaportul si portofelul. Cand va returneaza documentele, o parte din bani lipsesc."

Demonstratii. "Canadienii ar trebui sa evite mari adunari publice sau demonstratii pentru ca pot deveni violente fara nici un fel de avertisment. Vizitatorii trebuie sa urmeze sfaturile autoritatilor in orice moment."

Informatii generale legate de calatorie. "Calatorii trebuie sa aiba tot timpul la indemana documentele de identitate. O copie dupa pasaportul dvs. este acceptabila. Nu aratati semne de bogatie si asigurati-va bunurile personale, pasapoarte si alte documente de calatorie sunt la loc sigur. Vizitatorii ar trebui sa evite sa calatoreasca singuri intr-un taxi catre zone izolate."

Puteti citi mai multe acolo. Cate din avertismentele astea sunt adevarate ? Eu cred ca majoritatea.

3 comentarii:

  1. Sa nu-mi spui ca in Vest nu e la fel.... Eram in Spania anul trecut si erau niste niggari care au injunghiat pe unul in plina strada. Si US te poti trezi cu un pistol la tampla ... deci nu exagera cu ridicarea in slavi a Raiului... nu de alta, dar astia care nu au iesit odata afara din tara te vor crede pe cuvant...
    Sunt sfaturi bune, oriunde, nu doar valabile in Romania sau mint ?
    E usor sa arunci cu noroi intr-un popor fie el si roman.

    Succes in tot ceea ce intreprinzi !

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Esti rasist.

    2. Nu am aruncat cu noroi in nimeni. Pur si simplu am aratat ce era pe site-ul ambasadei Canadei. Apoi avertismentele astea usoare sunt pentru foarte multe tari din lume. Nu am avut eu timp sa ma uit la toate. Inca o data: de ce crezi ca am aruncat cu noroi ?

    Am vazut ca iti place sa citesti carti. Ai observat cumva ghilimelele care inseamna ca citez ceea ce am citit pe site ? Am dat si link-ul site-ului ambasadei ca sa fie verificate informatiile oferite de mine pentru cei care stiu engleza.

    "Succesuri" si tie. Sper ca observi ghilimelele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect, postarea se refera la ceea ce scrie pe site-ul ambasadei. Nu vad de ce sa-l atacam pe Sergiu.
    Pentru cine stie cunoaste:). Adica cine a mai iesit din Ro stie ca si in alte locuri din lume exista high rates la criminalitate..sau jafuri de buzunar..etc. Nimeni nu arunca cu noroi in Ro mai ales ca stim f.bine cum decurg lucrurile in Bucuresti. Sa ne simtim ofensati de asta?
    Deci, calatoriti in siguranta...oriunde in lume, si informati-va inainte de a merge in orice locatie. Planificarea e buna!
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere