vineri, 11 februarie 2011

Serveste cineva caine ?

Ieri vorbeam la un curs cu un vietnamez care sta de obicei langa mine. Discutia pornise de la cainii despre care vorbeste profesoara tot timpul. Iti dai seama ca e o femeie singura pentru ca tot timpul vorbeste despre cainii ei si despre maica-sa. Apoi am inceput amandoi sa vorbim despre modul cum sunt tratate animalele aici, adica cainii si pisicile. Sunt tratati ca niste fiinte umane. Unii le cumpara si asigurare medicala, pentru ca veterinarul este foarte scump. Daca un caine sufera de cancer, unii sunt in stare sa-l bage si la chimioterapie, numai sa-l salveze. Amandoi am fost de acord ca in alte zone ale lumii sunt oameni care mor de foame, iar tu tratezi cainii ca si cum ar avea drepturi egale cu oamenii. Tin minte ca anul trecut s-a tinut un referendum in Elvetia in care sa li se dea animalelor de companie un avocat din oficiu in caz ca sunt maltratate, iar cazul ajunge la tribunal. Din fericire nu a trecut propunerea, dar va inchipuiti cat de ridicola este o asemenea lege.

Dar sa revin la colegul meu vietnamez. Mi-a zis ca in Vietnam se serveste carne de caine, dar numai in anumite zone, nu peste tot. In zona lui se serveste asa ceva. L-am intrebat daca a mancat asa ceva vreodata. Mi-a zis ca da. L-am intrebat ce gust are. Mi-a zis ca se aseamana la gust cu carnea de porc, dar nu la fel de grasa. E la fel precum carnea de vanat, de culoare rosiatica. Mi-a zis ca ii place, dar nu se gatesc cainii mici, ci aia mari, mai grasi. Sunt si ferme unde se cresc cainii, ca apoi sa fie taiati si vanduti in magazine. Nu va spun cat de ingretosat am fost cand mi-a zis toate astea. I-am zis ca respect alte culturi, dar am si eu limitele mele. Tot el mi-a zis ca in Coreea toti mananca asa ceva. Stiam ca asiaticii servesc carne de caine, dar asta a fost prima data cand am stat de vorba cu cineva care chiar a facut asa ceva. Astept comentarii.

Totusi mancarea vietnameza e buna. Nu se serveste carne de caine in Canada. Cel putin nu stiu eu. L-am intrebat daca ii place mancarea vietnameza de aici si mi-a zis ca da, dar nu se aseamana la gust cu cea din Vietnam, pentru ca se serveste mai mult in restaurate fast-food, pe cand acasa la el se pregateste altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu