sâmbătă, 29 ianuarie 2011

"Ne omoara taxele in Canada"

Luati aminte la ghilimele pentru ca m-a intrigat de multe ori afirmatia asta pe care am auzit-o la multi canadieni si chiar romani de pe aici si cu care nu sunt neaparat de acord. Majoritatea oamenilor cu care vorbesti pe strada, cred ca in orice oras din Canada, o sa-ti spuna ca ii usuca taxele. Dar oare cati stiu ce inseamna aceasta "povara a impozitelor" ? Ar trebui sa incep sa spun ca in Canada este un sistem progresiv de impozitare a veniturilor. Adica cu cat faci mai mult cu atat trebuie sa fii taxat mai mult, ceea ce mi se pare absolut normal. In plus, esti impozitat si pe proprietatile pe care le ai. Adica daca traiesti intr-o casa de $10 milioane ai sa fii impozitat pe proprietatea aia, iar daca transferi proprietatea pe numele altcuiva, atunci acea persoana o sa plateasca impozitul. Din nou, o situatie de stat functional.

Dar sa revin. Daca stii unde sa te uiti pe internet gasesti informatiile de care ai nevoie. In cazul taxelor si impozitelor te duci pe site-ul Canada Revenue Agency si afli tot ce te intereseaza. Odata vorbeam la servici cu o tipa care se crede desteapta si spunea ca in B.C. este cel mai mare regim de taxe din America de Nord din cauza ca avem HST-ul care a fost introdus de la 1 iulie, care este de fapt un TVA de 12% la majoritatea bunurilor si serviciilor. Lista cu aceste bunuri si servicii o puteti consulta la link-ul asta. Cititi PDF-ul asta ca sa aveti o imagine mai realista despre HST. In provincia Prince Edward Island este cel mai mare regim al taxelor pentru bunuri si servicii, unde HST-ul este de 15%. Ar fi trebuit sa compare situatia din Canada cu cea din tarile nordice care sunt recunoscute ca au cele mai mari taxe din lume, dar si niste servicii pe masura.

Dar sa revin. Pe site-ul Canada Revenue Agency gasesti tot ce intereseaza despre pragul unde esti si cat este impozitul pe venit. Pe acea lista e vorba de venitul anual, nu lunar. Orice companie care plateste salariile la angajati plateste si impozitul pe venit aferent, contributiile pentru CPP sau Canada Pension Plan (adica pensiile), contributiile pentru EI sau Employment Insurance (sau somajul) si alte contributii cum ar fi, de exemplu, cele pentru beneficii (daca esti angajat cu beneficii la o companie). E ceva foarte normal sa fie platite toate contributiile astea pentru diverse servicii oferite de guvern, asa cum este si normal sa platesti un impozit pe venit, pentru ca asa functioneaza economia.

Daca ai un salariu decent si iti poti permite sa te duci in Mexic sau in Europa intr-o vacanta, sa iesi la un restaurant select de cateva ori pe luna, s.a.m.d. nu vad de ce trebuie sa te plangi de taxe. Vezi intai cum este situatia si in alte tari si apoi plange-te de "taxele zdrobitoare" din provincia unde traiesti. Personal nu cred ca simti ca esti taxat, mai ales cand poti sa faci cu salariul pe care-l primesti cam tot ceea ce doresti. Citeam odata un articol pe net care spunea ca salariul ideal pe care trebuie sa-l primesti ca sa spui ca ai o viata fericita, adica sa nu spui ca esti sarac, dar nici prea bogat este de $70.000 pe an. Nu ma intrebati cum au ajuns la suma asta pentru ca habar n-am.

Concluzia este urmatoarea (am una, nu ca in alte postari) informati-va mai intai, apoi trageti concluziile. Intr-o tara precum Canada, unde foarte multe informatii oficiale sunt pe internet e foarte usor sa te informezi.

12 comentarii:

  1. Sergiu, sa nu mai vorbim si de taxele mari pe care romanii le platesc...bani care se duc pe apa sambetei pentru ca serviciile publice sunt la pamant. In fine, am citit comentariul pe care mi l-ai lasat si o sa incerc sa fac un post cu chestia asta desi, deocamdata, as putea sa spun in mare, ca nu sunt de foarte mult timp aici ca sa imi fi facut deja o parere foarte clara. As putea sa iti spun cum platesc eu. Dar daca ai nevoie de informatiile acum, da-mi mailul tau si iti scriu in mail. Mersi si o zi cat mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult de discutat cu impozitele in Canada, cine le strange si unde se duc.....daca vrei putem detalia :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @cata
    Lasa un comentariu mai detaliat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut..
    ma intereseaza daca procesul de emigrare e simplificat daca obtii un contract de munca din canada(am un unchi acolo care are o afacere si vrea sa ma aduca la el, eu fiind inca in minunata patrie).
    te rog mult daca poti sa-mi raspunzi la intrebare...trimite-mi un mail la cosmin_vmv@yahoo.com sau aici..
    succes in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cosmin
    De la inceput vreau sa-ti spun ca nu sunt un expert in emigrare, asa ca iti spun ce stiu eu. Am pus o postare undeva despre punctajul pe care trebuie sa-l obtii ca sa fii eligibil pentru viza de rezident permanent. Du-te pe tagul "emigrare in Canada" si poate gasesti postarea aia. Acolo, in formularul de pe site-ul Ministerului Imigrarii, era o optiune in care te intreba daca ai un contract de munca sau nu. Daca ai fi ales "da" ti s-ar fi dat mai multe puncte.

    Concluzia: da, ai putea sa ai sanse sa emigrezi daca te angajeaza unchiul si lucrezi pentru el. Ma rog, este o chestiune legata de taxe, dar asta o sa fie intre tine si unchiul tau, care trebuie sa dovedeasca ca tu muncesti pentru el. Zic si eu. Inca o data, nu lua ca sigur 100% ce spun, ci cu o anumita marja de eroare.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cosmin
    Nu stiu daca ai citit raspunsul pe care ti l-am dat, dar am gasit niste informatii legate de intrebarea ta pe site-ul Ministerului Imigrarii.

    Un link ar fi asta, iar legate de testul de autoevaluare a sanselor de imigrare ar fi link-ul asta. Bafta multa.

    RăspundețiȘtergere
  7. este adevarat taxele sint destul de mari aici in Canada..dar si salariile sint pe masura asa ca nu vad de ce se pling altii...normal nu platesti nimic un an intreg iar cind vine momentul taxelor se aduna ceva de platit...cel mai bine este sa lasi angajatorul tau sa iti plateasca taxele la fiecare cec.salariul este putin mai mic dar in acest fel nu simti ca platesti taxe plus ca nu ai nici o durere de cap in acest fel...sigur pt asta ai nevoie sa fi rezident sau sa ai u work permit valabil ceea ce multi nu au asa ca prefera sa isi plateasca singuri taxele personal...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Sergiu!
    Urmaresc de ceva timp blogg-ul tau si imi place foarte mult felul in care expui lucrurile. Fam. noastra se pregateste peste cateva luni de "mutare" in Vancouver. Avem atatea intrebari care ne "roiesc" prin minte si ingrijorari...dar cred ca este normal avand in vedere ca suntem in pragul unei schimbari majore...vom incepe o noua viata.
    Crezi ca iti cer prea mult daca te-as ruga sa imi trimiti un mail, pe adresa green_eyes_romania@yahoo.com, pentru a schimba cateva vorbe, poate ne dai niste sugestii in masura timpului tau disponibil.
    Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am aflat cu placuta surprindere zilele trecute ca taxele pe venit in BC sunt printre cele mai scazute din Canada:

    http://www.cbc.ca/news/business/taxseason/story/2011/01/18/f-income-tax-brackets.html

    RăspundețiȘtergere
  10. buna, daca sunteti amabili, am nevoie de o informatie. Tatal meu a lucrat in Canada cativa ani. Imi spunea mereu de impozitul care trebuie recuperat sau platit la sfarsitul anului. Pentru ultimul an nu a avut posibilitatea sa deruleze toate procedurile si s-a intors in tara. As vrea sa-l ajut sa recupereze insa nu stiu unde si ce sa caut. Cum se numeste acel impozit ce trebuie recuperat pentru ca mama era in ingrijirea lui si stiu ca avea dreptul la niste bani la sfarsitul fiecarui an. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu exact ce trebuie facut in situatia asta, dar poate ar fi mai bine sa va duceti la ambasada sau sa luati legatura cu CRA. Cand s-a intors in tara ? Asata e site-ul Canada Revenue Agency - http://www.cra-arc.gc.ca/

      Ștergere
  11. Mai, nu stiu de ce naiba va palngeti atat de taxe, ca pana la urma canada nu e paradis fiscal.Daca vrei sa compari chiar cu romania, pleaca de la acel min de tva de 24%, dupa care ia in calcul ca un salariat s angajatorul platesc ~46%taxe cumulate catre stat.un exemplu simplificat poti vedea aici-http://www.calculatorsalariu.ro/?action=sims2&suma=1000.Buba e de fapt alta, ca dai si tu si angajatorul bani care nu prea se vad in absolut nimic-vorbesc de sanatate, pensii , educatie, infrastuctura....So, concluziile le trag cei de au plecat, dar mai ales cei de aleg sa ramana.

    RăspundețiȘtergere