marți, 14 septembrie 2010

Contract de munca

Citeam undeva ca in Canada nu exista contracte de munca. Nu stiu cum este in Romania exact, dar inca mai tin minte ce este cartea de munca. Citind articolul respectiv si comentariile la el mi-am dat seama ca de fapt cartea de munca este un act cu totul inutil, pentru administrarea caruia guvernul cheltuie o gramada de resurse: bani, oameni, spatii, etc.. In Canada, daca vii legal, toate joburile sunt legale. Semnezi niste hartii care pot constitui contractul tau de munca, dar procesul de angajare este mult mai simplu. Nu pot intra acum in detalii in legatura cu ce face un manager dupa angajarea cuiva, dar cand o sa fiu manager o sa va spun. :))

La angajare pur si simplu dai niste informatii personale (adresa, nume, numar de telefon, o copie dupa un act de identitate cu poza - cel mai des este folosit permisul de conducere sau pasaportul, nu exista buletine de identitate) si SIN-ul (Social Insurance Number) care este un numar unic, confidential, cum este CNP-ul in Romania, dar pe care trebuie sa-l pazesti ca pe ochii din cap, precum si adresa personala pentru ca furtul de identitate poate sa aibe loc foarte usor si nu vrei sa te trezesti cu datorii la carduri de credit pe care tu nu le-ai facut. Pentru SIN aplici in prima saptamana cand vii in Canada, pentru ca nu poti deschide un cont in banca daca nu ai asa ceva.

In privinta platii salariului, esti platit prin depozit direct sau ti se da un cec (cheque) cu care te duci la banca si il incasezi. Pe mine m-au intrebat la banca, cand am fost platit cu cec, daca asta o sa fie metoda de plata de acum inainte, ca sa inregistreze in dosarul meu asta, pentru ca procesarea sa nu dureze prea mult. A fost de ajuns sa le spun "da" si gata. Cand ma duceam acasa si verificam contul pe internet vedeam banii. Totusi cu depozitul direct e mai simplu, stii ca intr-o zi a saptamanii ai sa vezi banii in cont. Ca sa iti vireze banii in cont, unele firme iti cer sa completezi un formular in care sa scrii numarul contului tau si sa atasezi un void cheque in original sau o copie. Atat timp cat numarul contului si numele tau de pe cec sunt vizibile si le poate citi oricine e foarte simplu. Alte firme iti cer doar void cheque-ul, care este o hartie cu valoare, numai ca nu le dai bani.

Foarte multe joburi in perioada asta sunt part-time, dar poti gasi si multe joburi full-time. Alte firme ofera joburi pe contract: o luna, cateva luni, un an. Nu am auzit pana acum de joburi pe contract pe mai mult de un an de zile. Lumea inca se mai teme pentru joburile lor, dar nu mai este aceeasi situatie ca anul trecut cand era o teama serioasa siguranta locului de munca. De obicei cand ma duc sa caut un job, ma duc pe Craigslist, unde poti gasi orice. Multe firme isi publica anunturile de angajare pe site-ul asta. Ce nu-mi place acum este ca o multime de firme de recrutare isi publica anunturile pe Craigslist. Unele firme, nu neaparat de recrutare, se ascund, pentru ca pot si e gratis, adica nu publica prea multe informatii in anunt, iar cand iti dau telefon trebuie sa te gandesti unde ai aplicat pentru ca nu vrei sa pari prost. Anunturile cele mai serioase sunt acelea care contin informatii verificabile. Totusi, si in Canada, joburile cele mai stabile sunt cele guvernamentale, la fel ca in Romania, pentru ca si aici, statul este cel mai mare angajator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu