miercuri, 27 iunie 2012

Istoria nu se repeta

Dar imprejurarile unor evenimente pot fi similare. Nu pot sa nu ma gandesc la ce se intampla zilele astea in Romania si sa compar cu ce s-a intamplat in perioada interbelica. De la inceput vreau sa spun ca nu doresc sa iau partea nimanui, ci doar sa analizez faptele obiective asa cum se prezinta ele.

In perioada interbelica, cand puterile occidentale: Franta, Anglia, SUA erau slabite datorita crizei economice, in Europa de Est au inceput sa apara regimuri autoritare: Polonia, Ungaria, Romania. Doar Cehoslovacia a avut o democratie autentica pana la desfiintarea ei de catre Germania nazista. Acum, in 2012, puterile occidentale: UE si SUA sunt prinse din nou intr-o criza economica extrema, iar acum SUA sunt prinse intr-o campanie electorala cu miza foarte mare, care poate da alt curs politicii externe americane. Ar putea duce la un anumit izolationism, asa cum s-a intamplat si in perioada interbelica, dar nu de anvergura aceluia.

In momentul de fata, in Ungaria, Viktor Orban a pus bazele unui regim cvasi-autoritar folosindu-se fara nici un scrupul de majoritatea partidului sau FIDESZ. In Romania, Victor Ponta si USL adopta legi care pregatesc un regim autoritar si o restauratie a instabilitatii politice de la inceputul anilor '90. O foarte buna analiza o puteti gasi aici la Deutsche Welle.

Da, romanii sunt foarte inversunati pe Traian Basescu pentru modul in care condus Romania. Da, PDL nu a comunicat foarte bine masurile de criza luate, a existat coruptie la nivel inalt si acolo, dar masurile dure luate de guvern au salvat tara de o noua Grecie. De un faliment generalizat. Daca ne uitam la situatia din Grecia vedem o instabilitate politica cum nu a mai fost de multi ani de zile. De ce a ajuns Grecia asa ? Pentru ca, in esenta, au mintit cu nerusinare. Pe cine ? Partenerii din UE, FMI-ul, care le-au cerut sa adopte masuri pentru insanatosirea economiei.

E foarte greu sa gandesti rational si fara partinire cand iti sufla vantul prin buzunare, cand toate produsele se scumpesc, iar multi ar putea spune ca mi-e foarte usor sa vorbesc despre astea de aici din Canada. Si ii inteleg perfect, dar un mare pictor spaniol, Francisco de Goya, a lansat o idee foarte importanta "somnul ratiunii naste monstri". Asta se intampla acum, oamenii prefera sa nu mai gandeasca rational, sa se lase prada furiei fata de guvernele anterioare si sunt incapabili sa vada ce se intampla sub ochii lor. Democratia este scoasa din Romania pe usa din dos. Parlamentul a adoptat recent o lege prin care face foarte usoara demiterea presedintelui. Presedintele Romaniei nu este doar Basescu, care este efemer. In 2014 nu va mai fi in functie, daca nu se intampla ceva pana atunci. Este o institutie. Nu te joci cu institutiile ca si cum ai juca ping-pong. Ganditi-va la un trepied, un scaunel cu trei picioare si tai un picior partial. Mai este acel scaun stabil ? Daca te asezi pe el, nu risti sa cazi ? Asta se intampla acum.

Consiliul de administratie al TVR a fost schimbat. Pe ce motive ? Ca sa fie o echidistanta ar fi trebuit inclusi acolo si membri ai Opozitiei. In felul acesta se ajunge la un control politic monopolist al televiziunii publice.

De asemenea a mai fost adoptata o lege prin care Curtea Constitutionala nu mai are voie sa se pronunte asupra constitutionalitatii deciziilor Parlamentului. Atunci cine are voie ? Tot Parlamentul ? Asistam la o lovitura de stat foarte subtila, restauratia rosie este in desfasurare si putini vad asta. Am explicat motivele mai sus. Ganditi-va la ce am scris aici si luati aminte cand va duceti la vot in noiembrie.

5 comentarii:

  1. Imi place logica ta.O impartasesc.E o mare problema,nu ai pe cine vota!De multe ori m-am intrebat;de ce nu apar si la noi niste extraterestrii?Eu i-as vota negresit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazut de afara poate parea asa cum spui tu.Vazut si trait din interior il votez cu 100 de maini pe Ponta.Asta pentru ca tot PDL-ul s-a transformat incet incet intr-o gasca de slugi care nu ai voie sa gandeasca, cu doar sa execute ce viseaza Baselu noaptea.Or fi fost rai pesedeii, dar caracatita pedelista nu avea rusnine si nici limite.Eu traiesc in Ro viata lui Berila, daca ai auzit de el...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci sper sa nu-ti para rau mai tarziu, pentru ca va fi foarte rau.

      Ștergere
  3. E intre ciocan si nicovala, PDL-ul totusi au dus tara inainte, n-avem ce comenta aici. Dar si-au dezvoltat si o caracatita extraordinara de muls bani. Vezi de ex ce se intampla acum cu fondurile europene, 90% sunt suspectate de frauda! 90% Toate in guvernarea PDL.

    Iar acum, vin PSD-istii, flamanzi ca n-au mai fost la ciolan demult, si abia asteapta. Da, nu vor avea acces la fondurile UE, fiind suspendate, dar cu statul se va lucra bine de tot.

    Ultima speranta este partidul noua republica parerea mea, dar fara o lovitura de stat n-au sanse reale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine ca si PDL-ul a adoptat metehnele PSD-ului cand acestia erau la guvernare. Banii n-au culoare politica. Pentru ei ideologia unui partid nu este decat o adunatura de cuvinte. Cum iti explici ca un partid declarat de dreapta, precum PNL-ul s-a aliat cu PSD-ul, declarat de stanga ? Totusi, am spus-o si o s-o mai repet, daca lucrurile nu mergeau inainte atunci Nastase nu ajungea la inchisoare. UE a vazut progresele astea si pasii inapoi dupa suspendarea lui Basescu si de aceea au facut presiuni.

      In politica si in parteneriatul care se numeste Uniunea Europeana ai nevoie de oameni pe care sa te bazezi, nu imprevizibili cum au fost USL-ul.

      Cat despre Noua Republica, cred ca este un partid legionaroid care este mascat in spatele unor cortine democratice. Mihail Neamtu s-a declarat fundamentalist ortodox. Este absolvent de teologie, iar, daca iti aduci aminte, la lansarea candidatilor ARD a citat dintr-un poet legionar inchis de comunisti. Daca legionarii au fost inchisi de comunisti nu inseamna ca crimele lor din timpul guvernarii lor sunt scuzabile.

      Ștergere