Citeam azi un articol pe ziare.com despre criza din sistemul sanitar din Romania. Articolul nu se referea la eterna problema a lipsei medicamentelor, a conditiilor din spitale sau a spagii pe care i-o dai doctorului si asistentelor ca sa aiba grija de tine, cand de fapt asta este meseria lor, sa aiba grija de tine. Articolul era despre plecarea din sistem a cat mai multor medici, care s-au saturat sa traiasca pe salarii mici. Da, multi ar putea spune ca la cate spagi iau ce le mai trebuie sa plece ? Ei bine, hai sa ne gandim la o paralela cu sistemul de invatamant. In invatmant (am fost profesor) cei care fac meditatii sunt profesorii de limba romana, matematica, poate istorie, geografie si limbi straine. In rest, nu cred ca ceilalti profesori fac meditatii pentru ca nu sunt discipline care necesita asa ceva. Ma gandesc, in extremis, la profesorii de muzica si de desen, la invatatori si educatoare (care sunt foarte multi). In sistemul sanitar, echivalentul ultimei categorii mentionate sunt medicii rezidenti, abia iesiti din facultati si care iau un salariu, sa zicem "aproximativ decent" (nu ma hazardez totusi sa presupun cat iau medicii rezidenti).
In articolul asta se spunea ca multi vor sa plece in tari precum Marea Britanie, Franta, SUA sau Canada. Eu o sa vorbesc numai de cazul canadian. Aici ai nevoie de multi ani ca sa redevii medic cu acte in regula. Pana atunci trebuie sa gasesti diverse joburi, care nu au nici o legatura cu meseria ta. Sunt foarte multi medici care au inceput in constructii, ca asistenti medicali, iar unii dintre ei au renuntat pentru ca li s-a parut ca dureaza prea mult. Altii nu au renuntat, iar la sfarsit au avut satisfactii. Dar cred ca dureaza in jur de 7 ani ca sa isi castige dreptul de a profesa medicina.
Odata am vazut la televizor un reportaj despre un doctor din Marea Britanie, care venise aici cu viza de munca de un an si nu a reusit sa ramana din cauza unei complicatii birocratice, ultimul formular de care avea nevoie era la posta si nu a fost instiintat, iar, pe ultima suta de metri, cand sa-si depuna aplicatia, nu a mai reusit. Nu avea nu stiu ce formular, iar cand l-a depus era prea tarziu, dar in reportajul acela a spus ca o sa le recomande colegilor sai sa nu se duca sa profeseze in Canada, pentru ca dureaza prea mult ca sa aibe dreptul sa profeseze. A mai fost intervievat cineva de la facultatea de medicina, care spunea ca intai este protejat sistemul educational din Canada si apoi sunt acceptati medicii imigranti din alte tari. Multi prefera sa se duca sa lucreze in State si este o criza de specialisti si aici, dar in loc sa le usureze accesul pe piata muncii, le pun piedici foarte mari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu