Decat poate faptul ca am zis ca o sa citesc mai cu atentie stirile economice, pentru ca aseara m-am uitat la o dezbatere la televizor si erau acolo doi profesori de politologie de la niste universitati canadiene care spuneau ca exista spectrul unei noi recesiuni dupa cea de anul trecut. Si Banca Canadei a spus ca economia va creste mai incet, dar va creste, iar numarul de joburi create nu va fi la fel de mare pe cat s-au asteptat. Oricum trebuie sa mai iau cartea aia de economie sa ma mai uit pe ea, ca sa mai inteleg si eu mai bine amanuntele astea economice, mai ales modul in care se stabileste dobanda de referinta si legatura ei cu inflatia si cresterea economica. Deci trebuie sa ne gandim cum sa facem sa mai punem niste bani deoparte pentru zile negre.
Probabil ca am fost plictisit de nu am mai scris nimic pe blog. Pana la urma nu trebuie sa scriu ca sa aiba oamenii ce citi, ci il scriu doar daca eu am ceva de spus. Momentan nu am nimic de spus. Am mai citit stirile din tara si, din cate imi dau seama, e rau. Peste criza economica, care nu exista in timpul alegerilor, dar care a aparut ca prin minune dupa alegeri, vine si criza politica. Se doreste demiterea sau suspendarea presedintelui. Nu conteaza ce simpatii politice ai, dar sa faci asa ceva in timpul unei crize economice e reteta sigura pentru haos in tara. Imi aduc aminte ca dictaturile de dreapta sau de stanga din perioada interbelica au aparut in asemenea momente, cand democratia era lovita din toate partile, iar democratiile fragile s-au prabusit. Exemple ar fi Germania, Romania, Ungaria, Spania, s.a.m.d.. Da, ar putea spune unii, exista Uniunea Europeana acum care este un garant al democratiei, dar, spun eu, depinde de ce fel de oameni ajung in fruntea guvernelor si ce planuri au. Citeam niste articole pe blogul lui Vladimir Tismaneanu, care poarta o polemica cu un alt intelectual, care, mai nou, are din nou simpatii marxiste. VT spunea ca este periculos sa uiti consecintele marxismului si comunismului, dupa cate nenorociri a adus in lume. Sunt total de acord cu el.
Oamenii au inceput sa aiba din ce in ce mai mult nostalgii dupa perioada comunista, cand "aveau siguranta jobului, siguranta locuintei, a zilei de maine". Multi spun asta pentru ca economia romaneasca pe vremea comunistilor, ca orice economie comunista, era partial izolata de economia mondiala, nu integrata, iar regulile economiei normale nu prea se aplicau. Ma intreb oare cum ar fi sa se revina acum la comunism, iar oamenii sa nu aiba deloc libertatea cuvantului, sa nu poata iesi in strada pentru ca apoi sa fie arestati, de exemplu, pentru atentat la siguranta statului din cauza ca au protestat pentru ca nu au ce sa le puna pe masa copiilor. Atunci isi vor da seama ca era mai bine "inainte". Sau ziaristii, care nu vor avea voie sa scrie despre abuzuri ? Uitati-va la fostele republici sovietice. In Azerbaidjan, de exemplu, nici un ziarist nu are voie sa scrie despre coruptia de la nivel inalt, iar daca o face este persecutat, iar daca vrea sa plece din tara i se pun piedici, cum am citit pe blogul Around the Black Sea. Nu spun ca nu trebuie criticata situatia din tara, daca ea se cere criticata, dar tot timpul am fost adeptul criticii constructive, chiar daca, uneori, mai cad si eu in panta criticii nihiliste. Sunt si eu om.
ca sa vezi ce spune tismaneanu dupa ce a dus-o atat de bine-mersi in stalinism, marxism, comunism si socialism....
RăspundețiȘtergereAm purtat odata o polemica foarte aprinsa cu un fost coleg de liceu despre Tismaneanu. I-am spus si lui ca se politizeaza prea mult unele lucruri. Tismaneanu s-a dezis de trecutul comunist al tatalui sau si a avut foarte multe interventii la Europa Libera. De asemenea, poti sa fii de acord cu ideile cuiva fara sa-l placi in mod deosebit pe acel individ. Asta este politica adevarata, sa stii sa gasesti acea cale de mijloc care sa respecte si adevarul. Adevarul nu este al unui sau al altuia, ci este absolut.
RăspundețiȘtergereMerci ca ai lasat un comentariu pe blogul meu.