miercuri, 20 noiembrie 2013

Vaccinarea nou-nascutilor

Recent m-am regasit cu o colega de liceu pe Facebook. Cum altfel in zilele astea cand totul se face on-line? Cand te regasesti cu colegii tai sau cu vechi prieteni nu te astepti ca primul lucru de care afli sa fie o tragedie in familie.

In cazul colegei mele a fost moartea fetitei sale de 7 luni care a murit din cauza unei meningite virale acute. De la inceput vreau sa spun ca nu stiu exact care este politica de vaccinare a nou-nascutilor in Romania. Nu stiu ce vaccinuri obligatorii sunt pentru nou-nascuti.

Am aflat de tragedia fostei colege pentru ca lasase o postare pe Facebook la o stire legata de vaccinul pneumococic care se pare ca ar costa vreo 300 lei. Mi-au dat lacrimile cand am aflat asa ceva pentru ca oricine vrea ca bebelusul lor sa creasca, sa fie un copil frumos si sanatos. Din pacate nu a fost sa fie.

Ceva trebuie facut in Romania in aceasta privinta, dar nici un guvern roman, indiferent de culoarea politica, nu a facut o prioritate din introducerea unei grile obligatorii de vaccinuri pentru nou-nascuti. Sau nu cred ca a facut asa ceva.

Aici in Canada (da, stiu ca o sa iau pumni in gura de la aia care o sa spuna "nu te mai da tu mare din Canada si lasa-ne pe noi in durerea noastra aici", stiti voi, "romanii adevarati") vaccinarea nou-nascutilor este tratata foarte serios. De la varsta de 2 luni se incepe vaccinarea. Asa a fost si in cazul copilului meu. La acea varsta i s-a administrat un "cocktail" de vaccinuri care includeau: difterie, pertusis (nu sunt sigur daca asta este denumirea si in limba romana), tetanos, poliomielita si, ca sa nu-l traduc gresit il pun in engleza, Haemophilus Influenzae Type b (Hib), hepatita B, vaccinurile meningitic si pneumococic (Pneumococcal Conjugate, Meningococcal C Conjugate).

Toate aceste vaccinuri se fac GRATUIT. Nu ca in cazul de mai sus cand trebuie sa platesti 300 de lei, adica aproape $100 pentru un singur vaccin.

Nu fac o lista pentru toate vaccinurile pentru fiecare varsta. Cine vrea sa le stie, poate sa ma contacteze pe pagina de Facebook. Inca ceva, foarte important. La nastere fiecare mama primeste pentru fiecare bebelus un carnetel in care are incluse toate vaccinurile care trebuie facute copilului pana la varsta de 14 ani. Se numeste Child Health Passport. Am pus o poza pe Facebook.

Aici programarile se fac din timp si te si suna in caz ca ai uitat sau ca sa-ti reaminteasca, chiar daca tu stii ca vaccinurile trebuie facute. Cum am spus, vaccinarea nou-nascutilor este tratata foarte serios aici. In felul acesta se evita decesele infantile. O ruda din Romania a unei cunostinte de aici spunea ca in Canada este unul din cele mai bune programe de vaccinare din lume.

Nu stiu ce sa spun, dar vazand cate vaccinuri si ce vaccinuri i se fac unui copil pana la 18 luni, o fi, probabil, adevarat. Pana la varsta asta i se fac 5 seturi de vaccinari. Ceva trebuie facut si in Romania. Este o tara membra a Uniunii Europene, dar rata deceselor infantile este cea mai ridicata, daca imi aduc corect aminte.

Update, 21 noiembrie 2013:
Lista de vaccinuri din fisa de vaccinare a copilului meu. As dori sa-mi spuna cineva care vaccinuri sunt si in Romania si care nu sunt in lista obligatorie de vaccinare. Cineva mi-a pus o lista pe Facebook si o buna parte din ele nu sunt incluse in grila obligatorie din Romania. Vaccinul BCG se face si aici imediat dupa nastere.

2 luni - DTP, VPI, Hib, Hep B, Pneumococcal Conjugate, Meningococcal C Conjugate

4 luni - DTP, VPI, Hib, Hep B, Pneumococcal Conjugate

6 luni - DTP, VPI, Hib, Hep B

12 luni - MMR (Measles, Mumps, Rubella), adica RRO, Pneumococcal Conjugate, Meningococcal C Conjugate, varicela

18 luni - DTP, VPI, Hib

4-6 ani - DTP, VPI, RRO

11 ani - Meningococcal C Conjugate (meningitic), Hep B (doza 1), Hep B (doza 2), HPV (Human Papillomavirus) - doza 1, HPV (Human Papillomavirus) - doza 2

14 ani - DTP

10 comentarii:

  1. Eu am venit din Romania in urma cu un an jumate,am adus foaia cu vaccinarile si a fost ok.nu ni s-a cerut sa mai facem vreun vaccin .
    Nu stiu de cati ani ai plecat din Romania ,dar chiar si in urma cu 20 de ani se faceau toate vaccinurile la nou nascuti.
    Cele de care vb tu ,nu sunt obligatorii pentru ca nu sunt boli care pun viata copilului in pericol,cine vrea sa le faca ,plateste.
    Acum fiecare face cum vrea dar sa nu iti imaginezi ca daca bagi zeci de vaccinuri in copil ,o sa-l faca imun la orice boala .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca spui ca bolile acelea, de exemplu meningita, nu pun viata copilului in pericol cum explici ca fetita prietenei mele a murit din cauza meningitei virale, o boala care "nu pune viata copilului in pericol".

      Ștergere
    2. Tie ti se pare normal sa platesti pentru niste vaccinuri pentru nou-nascuti cad sarcina unui guvern este tocmai asigurarea unui viitor sanatos populatiei sale cele mai tinere ?

      Ștergere
    3. Partea proasta e ca si cecele vaccinuri din schema obligatorie nu sunt intodeauna disponibile acolo . Pur si simplu parintele nu are alta optiune decat sa-l cumpere daca vrea sa nu iasa din schema . Am pacienti veniti recent din Romania care mii-au spus ca au platit destule dintre vacc. Partea proasta e ca un copil nevaccinat este expus mult mai mult . O postare de blog excelenta despre vaccinuri , detailata si de mult bun simt este asta : http://insulaindoielii.wordpress.com/2013/11/18/antivaccin8/

      Ștergere
  2. Nu vreau sa -mi dau cu parerea asa de dragul de a contrazice, dar vaccin contra meningitei nu mi-a spus nimeni sa le fac.
    nici cu bani ,nici gratis.
    nu cunosc cazul colegei tale ,dar e greu de crezut ca copilul a murit pentru ca mama nu a avut bani de vaccin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu le-am facut vaccinurile obligatorii in Romania, dar pe vremea aia vaccinul pneumococic nu era obligatoriu. In Canada am venit cu fisa din Romania si a fost ok.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa stii daca un vaccin i-ar fi fost de folos, trebuie sa stii ce virus a provocat acea meningita. Este posibil sa fie un virus cuprins in vaccinurile din schema gratuita din Romania (vaccinul anti Hib si RORul) sau sa fi fost virusul varicelei, al carui vaccin nu este cuprins in schema gratuita (Varilix sau Priorix Tetra)

    Vaccinul de 300 de lei de care vorbesti este Prevenarul sau Synflorixul si sunt vaccinuri impotriva unei bacterii, streptococcus pneumoniae. Deci este vorba de meningita bacteriana. De meningita bacteriana mai pot fi raspunzatoare si alte bacterii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vaccinul pneumococic este cel care te protejeaza de meningita. Nu este un vaccin obligatoriu in Romania, este optional, daca vrei sa il faci platesti. Asta e situatia din pacate... Oricum aud ca din ce in ce mai multi parinti aleg sa nu isi mai vaccineze deloc copiii, nici macar cele obligatorii. Au aparut tot felul de opinii cu efectele secundare ale vaccinurilor... Nu pot sa zic ca eu sunt in vreo tabara pro sau contra vaccinarii, eu am ales sa imi vaccinez ambii copii si slava domnului mi-am permis sa le fac si pe cele optionale. Eu cred ca te expui unor riscuri si daca ii vaccinezi si daca nu, doar ca riscurile sunt diferite si depinde pe care vrei sa ti le asumi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parintii care aleg sa nu-si vaccineze copiii sunt de fapt paranoici. Se iau dupa niste vedete ale caror copii au patit nu stiu ce si au pus acel eveniment pe seama vaccinului. Iti expui copilul la riscuri mai mari daca nu-l vaccinezi decat daca il vaccinezi.

      Ștergere