sâmbătă, 8 octombrie 2011

Prostie jurnalistica si lipsa de profesionalism

De mult uitasem de lipsa de scrupule a jurnalistilor din Romania, dar azi mi-a fost dat sa o vad din nou. Sotia a gasit un articol pe internet despre moartea unei fete din Iasi, care cazuse de la etajul 5, in timp ce intindea rufe. Era fata unui fost profesor universitar, Gheorghe Punga. In ziarul de care vorbesc, Agenda de Iasi, magarii si idiotii de jurnalisti de acolo au pus un filmulet pe internet cu fata care zacea pe caldaram, moarta si cu sangele la cap. Ba au pus si avertisment, "Atentie, IMAGINI SOCANTE". Cum spunea un prieten de-al meu. Foamea e mare. Nu stiu ce sa mai faca pentru a face un ban si a nu ramane pe drumuri.


Oare chiar nu mai exista deloc respectarea demnitatii umane in codul deontologic (daca respectivii "jurnalisti" au auzit de el) ? Oare nu se gandesc deloc la durerea acelei familii ? Oare politistii din Romania sunt atat de prosti incat sa se lase intimidati de jurnalisti in caz ca le-ar interzice sa filmeze cadavrul acelei tinere ?

Nu mi-am propus sa fac comparatii intre Canada si Romania pe acest blog, dar acum nu ma pot abtine. Aici nu vezi asa ceva. Recent a fost impuscata o fata de 19 ani, studenta la SFU. Asta s-a intamplat pe la 1 noaptea. Fata era la biblioteca din campus si a fost impuscata in parcare. Mortal. La televizor nu au aratat deloc nici macar sangele, ci doar niste poze cu ea cand era in viata si cateva imagini cu familia indurerata, dar ziaristii nu ii asaltau cu intrebari de genul "de ce credeti ca a fost impuscata ?".

Respectivii jurnalisti de la hartia igienica ce se numeste Agenda de Iasi ar trebui sa mai invete ceva de la BBC. De la modul in care ei inteleg sa respecte un cod deontologic si sa-si faca treaba cu profesionalism. Faptul ca arati un cadavru intr-un filmulet pe internet nu inseamna deloc profesionalism, ci nesimtire, prostie, lipsa de respect fata de persoana decedata si familie. Acea persoana decedata nu este un caine mort pe care il mananca mustele la un tomberon sau intr-un sant, ci o persoana care a gandit si a umplut vietile altora, dar care, poate din cauza unui accident, si-a pierdut viata.

4 comentarii:

  1. Ionut, iti inteleg perfect indignarea. Dar acest fapt jurnalistic din pacate e foarte frecvent in asa-zisa mass-media romaneasca. Imi aduc aminte ca acum cativa ani erau pe ProTV "Stirile de la ora 5" in care se difuzau numai si numai acest tip de stiri: morti oribile, babe violate, soldati care s-au sinucis. Un prostanac de reporter chiar a spus: "si din pacate...a scapat cu viata" referindu-se la un accident de circulatie!! si a fost repede ironizat la emisiunea Carcotasilor de pe Prima TV.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si sa inteleg ca nu mai exista asemenea stiri pe posturile de televiziune romanesti ? Daca asa este, atunci este un mare pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbeam din amintiri. Sunt in Metro Vancouver de mai bine de 4 ani...nu am mai urmarit recent televiziunea romana dar m-as mira foarte sa se fi schimbat ceva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaa..pai va zic eu ca nu s-a schimbat nimic.Tocmai asta ma dezgusta.Nu ai ce vedea la tv, auzi la radio sau citi pe net decat despre morti, violate, incendiati.A....si mai ales stiri deosebite despre tigani.Pai ce naiba ma intereseaza pe mine ce fac tiganii si cum isi taie ei capetele cu sabiutzele?
    Pur si simplu daca am timp sa stau la tv dau pe discovery, sau pe axn.Altfel inebunesc de tot!

    Bine ca ati scapat de aici.Nu o fi viata usoara acolo, dar aici, astia te baga in mormant inainte de vreme.Si pt asta te pregatesc din timp cu stiri adecvate.
    Ca-n bancul ala..."faci impachetari cu namol ca sa te inveti cu pamantul!"....Ufffff

    RăspundețiȘtergere