marți, 20 septembrie 2011

Schimbarea mentalitatilor

De fiecare cand scriu o postare pe blog ma gandesc la un titlu cat mai relevant pentru postarea aceea. Nu am gasit de data asta. Azi am citit un articol scris de Adrian Georgescu in Adevarul. Il puteti citi la link-ul asta. Este foarte interesant daca il cititi si va ganditi la ce se spune acolo.

Cand eram in Romania ma gandeam ca emigrantii din Italia si Spania vor schimba ceva in modul de gandire al romanilor, pentru ca vor vedea cum sunt lucruriile alcatuite in strainatate si vor dori sa fie si la ei acasa la fel. De fapt, neavand nici un exemplu concret in istorie despre o asemenea
emigrare in masa, m-am inselat amar. Majoritatea romanilor care muncesc in afara si care vin inapoi in tara sa-si faca sau sa-si cumpere case sau apartamente nu au facut decat sa se unga cu o poleialala de civilizatie acolo unde sunt, dar cand vin acasa se poarta la fel ca badaranii din Romania. De ce ? Pentru ca in Romania se poarta asa, iar acolo, in afara nu. Cu alte cuvinte, un alt soi de parvenitism. Oare de ce, daca au invatat respectul reciproc acolo, nu-l pot aplica si in Romania ? Este oare dorinta asta masochista a romanilor de a-si face rau unul altuia ?

Romanii se lasa doborati de nimicurile zilnice. Niciodata nu se gandesc cum sa se comporte frumos cu ceilalti, respectuos. Isi vor face viata mai usoara. O atitudine psihica pozitiva, inseamna si o viata mai linistita, chiar daca lucrurile sunt cum sunt. Un zambet, o vorba buna, nu trebuie cumparate, ci vin din fiecare. Daca vanzatorul i-ar da restul exact clientului, fara sa-i bage Orbitul pe gat, daca functionarul l-ar trata pe cetateanul de la ghiseu cu respect, fara sa-l priveasca de sus, daca oamenii nu ar mai asculta muzica tare (mai ales manelele), daca oamenii nu ar mai claxona in trafic cand sunt ambuteiaje (ce poti face cand esti blocat ? claxonatul nu o sa miste masina din fata mai departe), iar exemplele ar putea continua la nesfarsit, atunci viata ar fi mai placuta. Altii ar spune mai suportabila.

Am mai spus-o si alta data. Asta tine de educatie, Nu de cea obtinuta in scoala, ci de cea de bun-simt. Asta porneste de la fiecare, daca vrea. Dar e mai usor sa distrugi decat sa construiesti. E mult mai usor sa faci mizerie, decat sa faci curatenie. Aici ma refer la mizeria morala in care a ajuns Romania. Daca gresesc, atunci invit pe cei care nu sunt de acord cu ce zic sa-mi dea exemple contrare. Uitati-va la televizor, acolo veti vedea cum arata Romania de fapt. E oglinda voastra, ganditi-va daca va place ce vedeti.

4 comentarii:

  1. Sper sa pot sa plec si eu in Canada peste cativa ani.Inainte ma gandeam la emigrarea undeva tot in Europa dar din cauza imaginii create de romani acolo nu cred ca mai merita.Nu vreau sa fiu discriminat din cauza altora ( vezi cazul celor trei romani din Franta).Oriunde in Canada ar fi,Bc,Ontario sau Quebec tot n-are cum sa fie mai rau decat in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai gandeste-te la un alt fapt foarte important. Problemele de acum din UE sunt mult mai profunde decat par ele la prima vedere. Daca ar fi sa vii in Canada, mie, personal, provincia Alberta mi s-ar parea cea mai buna optiune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru ca acolo TVA-ul sau GST-ul cum se mai numeste este de doar 5%. In alte provincii exista doua taxe, GST+PST sau una cumulata, HST, care este de 12% sau mai mare. Pentru mai multe informatii despre cat sunt taxele pe produse si servicii in Canada te poti duce la link-ul asta, unde este un articol foarte bine documentat, dar si la link-ul asta. In plus, cred ca Alberta are un mare potential de dezvoltare din cauza rezervelor sale de petrol si gaze naturale.

    RăspundețiȘtergere