marți, 11 ianuarie 2011

Responsabilitate corporatista la volan

Sau cel putin asa imi place s-o numesc. Azi a venit sa ne viziteze un tip care lucreaza pentru o companie de curierat cu care colaboreaza firma unde lucrez. E un tip foarte de treaba, a fost politist in RCMP, dar acum mai lucreaza si altceva, chiar daca e la pensie. Am vazut multi oameni in varsta care lucreaza aici si care au in jur de 60-70 de ani. Cand i-am intrebat de ce fac asta la varsta asta mi-au zis ca fac asta ca sa mai faca un ban in plus. Dar asta e alta poveste.

Tipul asta a avut odata probleme cu permisul de conducere pentru ca a condus dupa ce bause o bere sau doua dupa introducerea acelei legi foarte aspre in B.C. referitoare la condusul sub influenta bauturilor alcoolice despre care am mai scris. I-a fost suspendat permisul o luna, iar ruta pe care o facea el i-a fost data altcuiva. Acum i s-a dat inapoi ruta aceasta si era foarte fericit ca lucreaza cu noi din nou. Mi-a zis ca trebuie sa foloseasca un camion ca sa faca ruta asta, asa ca trebuie sa sufle in fiola de detectare a alcoolemiei de fiecare data cand porneste camionul.

Sa nu va ganditi ca este o simpla fiola in care poate sa sufle cand vrea si nimeni nu-l controleaza. Fiola este conectata la un computer in motor care, daca detecteaza alcool in respiratia lui nu-i da voie sa porneasca motorul oricat ar intoarce cheile in contact. Ma gandeam ca ceva de genul asta ar fi foarte folositor pentru multi soferi din Romania, care conduc ca si cum ar fi stapanii drumurilor. Probabil ca firma unde lucreaza nu dorea ca alte cazuri de conducere sub influenta alcoolului sa cada in seama ei, ci in seama angajatilor si astfel sa-i poata concedia mai usor. Dar imi dau cu presupusul, dar pe de alta parte responsabilizeaza soferul care conduce camionul firmei si deci isi protejeaza si bunurile, chiar daca este asigurat. O solutie foarte practica.

2 comentarii:

  1. Vrei sa zici ca tipul ala chiar avea un computer in compartimentul motor al camionului?
    Eram doar curios... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, avea un mic computer care masura nivelul alcoolemiei. Eu nu l-am vazut, dar fiola era conectata la un cablu care mergea sub capota, iar pe ecranul fiolei scria ca e OK sa porneasca masina, altfel era blocat pana i se curata respiratia. Cand lucrezi in domeniul asta chiar nu ai timp de pierdut.

    RăspundețiȘtergere