joi, 20 ianuarie 2011

Despre parvenitism

Un prieten din lista mea de pe Facebook a pus o farsa de-a lui Daniel Buzdugan (inca mai lucreaza in radio ?) de la Radio ZU. Era vorba de o mama foarte revoltata ca fata ei va fi obligata sa poarte uniforma scolara si nu poate sa-si etaleze toalele de mii de dolari pe care le-a cumparat din Dubai, unde a fost de sarbatori cu familia. Le puteti asculta aici (partea I) si aici (partea a II-a). Dar sa revin. In esenta, "doamna" asta spunea ca intr-un stat democratic oricine are voie sa faca ce vrea si nu intelege de ce fata ei trebuie sa se conformeze ?

De fapt, ambele farse erau o lectie despre modestie, dar care erau predate surdului. Femeia asta nu intelegea ca nu numai banii conteaza in viata, ci modul cum te comporti fata de ceilalti. Asta te face OM. Caracterul. Imi vine in minte acum o comparatie intre imbogatitii peste noapte din Romania si cei din State, care au muncit intr-adevar pentru banii lor. Cei americani erau dispusi sa-si doneze jumatate din averi pentru actiuni caritabile sau sa finanteze institutii de invatamant, pe cand cei din Romania au spus ca nu ar face asa ceva sau ca ideea e "ridicola" sau "hilara".

Revenind la autoproclamata doamna, ea nu mai intelegea de ce fata ei nu trebuie sa-si poarte ultimul iPhone 4 la scoala ca sa se dea in stamba fata de colegii ei. Uite ce mi-am cumparat. Inca o limita a nesimtirii a fost atinsa. Aici, in Vancouver, oricine vorbeste foarte prietenos cu tine, daca este foarte bogat sau daca acea persoana castiga de 7 sau 10 ori mai mult decat tine. Nu te doare gura sa spui "multumesc" sau pur si simplu sa fii amabil. Asta face o societate sa fie "suportabila" sau sa fii multumit ca traiesti in ea: modul in care fiecare stie sa se poarte fata de celalalt. Respectand demnitatea celorlalti te face pe tine sa te simti mai bine si le induci si celorlalti o stare sufleteasca de bine.

Oare cine il respecta pe Becali ca are o multime de bani si se lauda pe toate drumurile ca are milioane de euro ? Nu, nu nimeni, ci doar lingaii care spera sa ciupeasca ceva de la el. Oamenii cu coloana morala puternica nu au nici un fel de respect pentru un asemenea individ. Pacat ca acesti oameni nu isi fac opinia cunoscuta mai des sau mai tare. Neluand atitudine le dau voie acestor indivizi pe care ii detesteaza sa le conduca viata si apoi se plang ca nu traiesc bine. Totusi, in cazul "doamnei", un grup de parinti au vrut sa-i dea o lectie pe care ea nu a stiut sa o invete si la sfarsit tot ea era victima. Dar va puteti face o parere ascultand link-urile de mai sus.

8 comentarii:

  1. Buna Sergiu, parvenitismul si nesimtirea crasa m-au facut si pe mine sa-mi iau lumea in cap. Eu ajunsesem sa mi se faca fizic greata cand citeam astfel de articole in ziare. O zi faina si bafta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti dai seama cum ma simt eu,care am si o varsta si vad ce e in jurul meu.Cumplit!Nu mai vad si nu mai vreau sa aud ,decat de familie si prieteni(putini)fara stiri,cancanuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un An Nou Fericit Sergiu, nu te-am mai călcat demult dar îţi multumesc pentru această postare, în special link-urile cu farsele. mi-a plăcut când a zis ea la sfârşitul celei de-a doua farse: "De unde vine asta?" eu i-aş fi răspuns de la natură, ce bine că nu se ia, nu parvenitismul ci prostia.

    fiica mea face anul ăsta 13 ani, e domnişoară de acum, am fost în ultimul an cu ea de câteva ori să-i reînnoiesc garderoba, am lăsat-o să-şi facă un pic de cap, nu ca alte dăţi când eu aveam ultimul cuvânt. şi-a ales haine mai deosebite şi destul de scumpe, însă când îşi alege cu ce să se îmbrace la şcoală, dimineaţa, tot pe cele mai comune, şterse aş zice dar confortabile şi le pune pe ea.

    cât sunt încă minori nu contează atât de mult ceea ce văd în afară, cât ceea ce văd la părinţi, noi suntem primele exemple şi modele de viaţă.

    cât despre „doamna” cu pricina, vocea şi „textele” ei mi-aduc aminte de o româncă de aici de parcă ar fi surori gemene, proaspăt veniţi din România, când am văzut în ce hal era îmbrăcată fetiţa ei la numai 9 ani, mi-am zis că nu are alte gânduri cu ea decât s-o scoată la produs şi culmea, ea chiar se mândrea cum arăta fata ei.

    aşadar să batem în lemn!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai important este sa le dam peste nas unor asemenea oameni, chiar daca ei o sa spuna "faci mai multi bani ca mine ?". Daca au ajuns, printr-o serie de imprejurari, la castigarea acelui venit nu inseamna ca sunt mai buni decat altii. Demnitatea umana nu stabileste ierarhii, toti suntem egali la capitolul asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ehe...Sergiule! Si daca "imprejurarile" inseamna munca ci nu bashini si tainuri...Ce zici? Sunt mai buni decat altii? Mie mi se pare ca-l cam plangi pe "NEA TATICU". Aia cu "seria de imprejurari"...ma lasa rece...Pricepi...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim
    Scuze, dar nu am inteles ce ai vrut sa spui. Poate detaliezi. Si cine-i NEA TATICU ? Ceausescu ? Daca vorbesti despre el, sa stii ca nu il regret deloc. Fii mai precis in detalii, iar data viitoare poate iti lasi si un nume, chiar daca e Gheorghe, Sorin sau Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aceasta femeie o sa trimita copila sa studieze "afara" pentru ca scoala de la noi este slaba pentru ea! Si uite asa va mai alegeti si voi cu "cei cu nasul pe sus"...

    RăspundețiȘtergere
  8. Farsa era contrafacuta, daca se poate spune asa. De mult nu mai sunt farse reale la acel radiou.

    RăspundețiȘtergere