miercuri, 19 ianuarie 2011

Asistenta medicala in Romania vs. asistenta medicala in Canada

Cateodata cand locuiesti in alta tara nu se poate sa nu faci comparatii intre ceea ce vezi acolo si ceea ce stii de acasa. Aseara vorbeam cu sotia despre copii, despre ziua in care s-a nascut fetita noastra si despre tot ce am vazut in spital. Un lucru pe care l-am remarcat amandoi a fost ca toate asistentele din spitalul unde s-a nascut fetita noastra si, cred, din orice spital din Vancouver, era acela ca purtau adidasi, nu pantofi cu toc si aveau un machiaj foarte discret sau chiar deloc. Dar primul lucru pe care l-am remarcat a fost ceea ce purtau in picioare. De ce ? Pentru ca nu stau locului mai deloc, trebuie sa mearga tot timpul de la un pacient la altul, de la un etaj la altul si au nevoie de o incaltaminte cat mai comoda. In Romania, din cate stiu, toate asistentele pe care le-am vazut purtau pantofi cu toc. De ce ? Prefer sa nu dau cu presupusul, desi cred ca este evident.

Pana la urma cred ca tine de modul in care vrei sa-ti faci tu treaba, daca iti pasa de oamenii pentru care lucrezi si pe care esti chemat sa-i servesti, dar si de sanatatea ta. Pe termen lung, daca porti tocuri intr-un job care iti cere sa stai timp indelungat in picioare o sa ai niste dureri de spate groaznice mai tarziu. Si ca veni vorba de cum sa-ti faci treaba intr-un spital. Mai tineti minte incendiul de la maternitatea Giulesti in care au murit acei bebelusi ? Cica asistenta care avea grija de ei era tanara. Nu conteaza asta, ci faptul ca nu si-a facut datoria, nu a stat cu ei sa se asigure ca totul e bine. Cand te duci sa lucrezi undeva inveti de la cei mai vechi si uite asa se perpetueaza vechile obiceiuri.

15 comentarii:

  1. :(
    se pare ca nici traiul pe alte meleaguri nu poate produce schimbarea mentalitatii.

    M-am amuzat, dar m-am si intristat la citirea acestei "perceptii"!
    In centimetrii tocului sta diferenta?!
    :))
    Cu cat este platita o asistenta in Canada? Cu cat este platita o asistenta in Romania?
    In ce fel de conditii munceste o asistenta in Canada? In ce fel de conditii munceste o asistenta in Romania?
    :))
    Asitenta de la maternitatea Giulesti a fost vinovata?
    :))
    Da, a fost! de ce?
    Pentru ca trebuie sa gasim un vinovat care sa si plateasca, sa ne racoreasca dorinta de a pedepsi pe cineva.
    NU, nu asistenta a fost vinovata, ci sistemul.
    Normal, intr-o tara normala, ministrul ar fi trebuit sa faca puscarie. ANI GREI!
    De ce?
    Pentru ca a impus niste masuri aberante.
    Asistenta aceea nu este robot, nici miriapod si nici ubicua...
    desi ministrul sanatatii asa si-ar dori!
    Nu poate avea grija si de copii, nu poate sa-i ajute si pe ceilalti colegi etc.
    Sunt anumite norme pe hartie, insa in practica sunt depasite de 2-3 ori!
    Mai intereseaza-te inainte de a emite judecati de valoare!

    Asistentele care-si permit incaltaminte cu toc, in general, sunt asistentele care il deservesc pe un doctor... e un fel de "asistenta personala".
    Tot sistemul este cel culpabil!
    Dar... noi preferam sa vedem doar suprafata!
    Vorbeste-ne despre Canada unde, pentru a ajunge la un doctor (de familie, cum i se spune pe la noi) tre' sa stai la coada... adica pot trece si saptamani pana sa vada cineva problema ta!
    Hai sa comparam intr-un mod echilibrat pornind de la profunzime spre suprafata!
    Vrei?

    Si mai ia un element in calcul: policlinicile private din Romania!
    Unde totul se desfasoara ca-n occident: nu tu spaga, nu tu oboseala medicului, nu tu depasiri de norme etc... fiecare raspunde pentru ceea ce face, inclusiv managerul acelei policlinici!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andrei
    Oare "sistemul" este ceva abstract sau este facut tot de oameni ? Nu am zis niciodata ca sistemul din Canada este ideal. Tu crezi ca mie imi place sa ma duc cu programare la medicul de familie ? Nu sistemul a omorat acei copii, ci ireponsabilitatea unei persoane.

    Asa si cand este cineva calcat de o masina. Nu persoana de la volan este vinovata, ci compania sau, poate, inventatorul. Sau gresesc ? Nu ministrul e vinovat pentru moartea copiilor, ci persoana direct responsabila de ingrijirea lor. In rationamenul tau elimini complet raspunderea personala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Locuiesc in Canada si tocmai am fost programat la un doctor specialist peste 6 luni.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Cata... pana atunci(6 luni) poate se rezolva problema de la sine...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Intamplator am gasit pagina dumneavoastra de blog, dupa ce am dat cautare google"asistente medicale canada" si sunt foarte surprinsa de comentariul dumneavoastra!
    Desi, poate sunt subiectiva, pentru ca fac parte din acesta "bransa" a asistentelor medicale "cu tocuri" din Romania, ma intreb cu veti reactiona cand o sa intalniti "canadian nurses" cu tatuaje si piercing?! Poate o sa scrieti un blog despre cum afecteaza tatuajul, experienta si calitatea muncii prestate de catre acestea.
    Pentru ca nu am mult timp la dispozitie, nu pot sta sa argumentez de ce gasesc blogul dumneavoastra foarte jignitor la adresa mea personala si a colegelor mele. Tot ce sper este ca intr-o zi, sistemul medical romanesc sa fie la acelasi nivel cu cel din Canada din toate punctele de vedere :-))
    Toate cele bune, si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonima
    Nu ar trebui sa va simtiti jignita de comentariul meu daca faceti parte din categoria asistentelor medicale din Romania care isi fac treaba. Din pacate, sunteti in minoritate, dupa parerea mea. Am o intrebare: cate asistente din Romania, din sistemul public, isi fac treaba fara sa astepte ceva in schimb ? Daca lucrati intr-o clinica privata, unde asistentele sunt mai profesioniste, nu ar trebui sa va simtiti jignita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu vreau sa fiu rautacioasa...insa de data asta ori ai rupt prea tare legatura cu tara, ori nu esti pe deplin informat.Stiu ca acest blog e doar opinia ta si experienta ta.Insa..la spitalul acela unde au murit bebelusii nu cred ca a fost de vina asistenta.Ci faptul ca managementul a pus pe umerii ei mai mult decat putea omeneste duce.
    Mai nou, guvernantii nostri au inchis spitalele si au dat efectiv oamenii afara din spital...chiar si bebelusi abea nascuti inveliti in folie din aia de aluminiu sau ce o fi....Asa ca asistenta aia a avut nesansa sa fie ea de serviciu atunci.Si a avut nesansa sa lucreze intr-o tara condusa de niste decervelati.
    Vinovat este sistemul.Doar putea sa se teleporteze....

    RăspundețiȘtergere
  8. Ok, sa spunem ca ai dreptate, dar de ce nu era langa sala unde erau copiii ? De ce era la taclale cu colegele ? I-o fi pus managementul multe in carca, dar asta nu justifica absenta ei de acolo. Putea sa deschida usa, sa salveze ceva sau sa dea alarma. O fi si sistemul de vina, dar, am spus-o si alta data, sistemul e facut de oameni. Iar sistemul nu impiedica pe nimeni sa aiba simtul datoriei chiar daca managementul iti pune multe in carca. Te adaptezi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ionut -asistentele medicale din Ro nu poarta tocuri, cel putin eu nu am remarcat acest aspect dar in functie de managementul sectiei si de permisivitatea de care dau dovada sefii unele sunt nesimtite, dezinteresate si chiar lipsite de profesionalism. Este adevarat ca Unele nu misca un degetel daca nu le dai (mereu) cate ceva . In plus nici nu prea au ce "servicii" oferi,spitalele sunt goale si slab performante
    DAR exista si acele Doamne pe care nu le-a schimbat nici nepasarea ministerului si nici salariul mic. Ele - chiar daca primesc un ban - se poarta la fel cu cei care au si cu cei care nu au.......pentru ca Omenia nu poate fi abolita de un sistem belicos.
    Am cunoscut asistente din ambele tabere.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt o tanara asistenta medicala, plecata de cateva luni din tara... mi-am dorit cu ardoare sa fiu asistenta medicala, timp de un an am avut 2 joburi concomitent desi eram in plina criza financiara... Ignoranta sistemului m-au determinat sa plec, frica de a ajunge eu in statutul de pacient si faptul ca, desi cu 2 joburi fiind, nu realizam nici 250 euro lunar(trist)... E strigator la cer sa vrei sa ajuti si sa nu ai cu ce, pacientii isi cumpara materialele necesare pentru a fi ingrijiti pornind de la banala vata si alcool pana la scumpele tratamente...
    Referitor la incidentul stupid in care au murit suflete nevinovate, culpabilitatea e exclusiva a sistemului. 1. Un spital, mai presus unul de neonatologie sau de pediatrie, trebuie dotat cu sisteme de alarma speciale atat pentru incendii cat si pentru intreruperi de electricitate.
    2.In orice sectie medicala unde problemele pot aparea de la o secunda la alta, ar trebui sa fie prezente minim 2 persoane. O singura persoana nu-si poate exercita meseria in acelasi timp cu satisfacerea nevoilor fundamentale. Iar profesionalismul nu cred ca sta in incaltaminte. Cei care si-au ales domeniul medical ar trebui sa fie destul de constienti ce poarta pe brate, si raspunzatori pt faptele lor (fac referire la acele cadre medicale lipsite de profesionalism... deschideti-va bine ochii si mintile)...Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si i-ar revin la vechea problema. Si sistemul cine il face ? Nu tot oamenii ? Sistemul este ceva abstract aparut de nicaieri si care a pus stapanire pe oameni dintr-odata fara ca acesita sa-si dea seama ? Responsabilitatea nu tine de sistem, ci de fiecare individ in parte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt studenta la medicina. Zilnic merg prin spital, la diverse sectii. Nu am intalnit asistente sau doctorite care poarta pantofi cu toc. Ni se specifica clar: papucii de spital (medicali)si halatul sunt obligatorii pe orice sectie, pentru oricine, iar pe sectiile ce necesita mai multa precautie, de exemplu chirurgi este necesar intreg costumul medical. Chiar nu imi pot da seama unde si cand ai vazut asistente pe tocuri? Personalul medical nu poate purta incaltamintea de strada pe sectie.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vad ca postarea asta a nascut multe reactii. De ce nu priviti expresia asta ca un fel de a semnala o anumita atitudine a personalului medical fata de pacienti in Romania ? Chiar nu puteti vedea si altceva din postarea asta decat tocurile ?

    RăspundețiȘtergere
  14. nu era generalizata treaba cu tocurile,era mai mult o obervatie,parerea mea.si nu mai sariti in sus voi asistente medicale!!!ca nu miscati un deget pt a ajuta un pacient,fara prima sa luati un bacsis.si nici de pregatirea psihica a pacientului nu va obositi!eu sunt in anul 3 de asistente med,si eu cred ca putem schimba sistemul.totul depinde de mentalitate,si nu de buzunar.pune-te mereu in locul pacientului,si ofera-i mai mult decat esti platita.in viata ,banii nu-ti cumpara un zambet,dar un multumesc sincer de la un pacient,da.roata se invarte,ce dai,primesti.nu faceti meseria asta daca nu aveti de dat,sau daca dati in functie de bani.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am fost asistenta medicala 4 ani in Romania, dintre care 2 ani pe o sectie de terapie intensiva, niciodata nu sa pus problema sa iau banii. ....pentru ca nu aveam timp nici sa mananc in 12 ore, sa nu vorbim , ca nu mergeai sa-ti faci nevoie fiziologice. Ce am facut in tara ca asistenta medicala fac si in Uk..... totul tine de perspectiva fiecarui asistent in parte.......

    RăspundețiȘtergere