joi, 20 mai 2010

Dreptul la proprietate

Azi citeam in ziar un editorial despre problema pamantului pe care amerindienii din Canada vor sa-l ia inapoi. Ce mi-a atras atentia a fost ceea ce se spunea la inceputul articolului. Autorul mentiona unele din libertatile si drepturile pe care le are orice canadian si care sunt in orice constitutie democratica din lume: libertatea cuvantului, religioasa si de intrunire, precum si altele, dar nu exista un singur drept in constitutia canadiana. Dreptul la proprietate. Autorul spunea ca nici un canadian nu are vreo protectie in ceea ce priveste proprietatea. Guvernul poate sa spuna cetatenilor ce pot sa faca ei cu proprietatea, dar nu are nici o obligatie legala prin care sa informeze cetatenii ce are de gand sa faca el cu acea proprietate. Cetatenii au dreptul sa spuna ce vor, dar guvernul poate sa-i opreasca sa puna un semn pe casa. In Canada, cetatenii nu detin pamant, ci un set de drepturi pe acel pamant. Coroana, adica guvernul federal (reprezentantul Coroanei), detine titlul de proprietate. Prin aceasta Coroana isi afirma dreptul de a decide ce este mai bine pentru cetateni fara a le cere acordul.

Nu stiu care este dezbaterea in profunzime, dar ceea ce spune autorul asta pare foarte interesant. Tin minte ca odata am intrebat pe cineva de ce Canada nu devine republica, iar persoana aia mi-a zis ca e mai complicat pentru ca monarhia detine tot pamantul in Canada, iar asta ar fi o problema pentru ca daca s-ar schimba sistemul politic, monarhia ar trebui despagubita pentru ca pamantul ar trece in posesia guvernului. Pana la urma asa spune orice principiu de drept.

2 comentarii:

  1. Am citit si eu articolul respectiv. Si eu am ramas mirat, dar la momentul respectiv am avut impresia ca am inteles eu gresit ce scrie acolo.
    Daca-i asa, atunci proprietatea in Canada e un surogat. O iluzie frumos ambalata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu as spune chiar asa, ca este o iluzie frumos ambalata, dar este uimitor ca intr-o tara precum Canada dreptul la proprietate nu este garantat. Imi aduc aminte dezbaterile inainte de modificarea Constitutiei. Cred ca in Canada putem spune ca proprietatea este "ocrotita" la fel ca in Romania inainte de 2003.

    RăspundețiȘtergere