miercuri, 6 februarie 2013

Sa fii sclav

Am vazut asta in multe comentarii pe forumuri si pe bloguri. Multi care au venit in Canada se simt sclavi aici. De ce ? Nu stiu. Eu nu ma simt. Ce inseamna pentru oamenii astia aceasta "sclavie" ? Cum o definesc ? Poate imi lasa romani din Canada impresiile lor legate de situatia asta, dar si romani din alte tari, chiar si Romania.

Ma rog, eu nu consider ca exista o asemenea situatie, dar fiecare are perceptia lui fata de lume. Poate traiesc eu intr-o lume idealista si roz, iar altii traiesc in realitate.

Deci, va rog, lasati-va impresiile in comentarii in partea de jos a acestei postari. Le astept cu interes si vreau sa purtam o discutie legata de tema asta. Astept comentarii si pe pagina mea de Facebook.

12 comentarii:

  1. Eu nu m-am simtit nici o clipa ... cred ca tine si de mentalitate si raspunsurile sunt diferite : lene , rasism , fals sentiment de superioritate , frustrare sau pur si simplu temperament ...
    Calea e simpla ...vrei sa ai ce papa -muncesti ca nu pica para malaita din pom pentru tine . Vrei mai mult ...si munca e mai multa .Te duce capul ? Fi propriul tau sef , fa-ti afacerea ta ...Nu te duce ? Muncesti pentru altul .Ca trebuie sa papi !
    Legi naturale dar unora le vine greu sa le inghita .
    Venind in Canada toate astea se accentueaza .
    Glumind acum :Canada scoate din unii ce este mai bun si din altii ce e mai rau :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Parerea mea ca cei care nu au reusit sa se integreze si banuiesc ca sant multi, gandesc asa. Eu una ca si tine nu am nici o problema si nu ma consider sclava nimanui. Din contra ma consider superioara colegilor cu care lucrez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana acum, comentarii pozitive. Sunt de acord cu ele. Elena Mihail, cred ca ultima afirmatie este foarte adevarata. Fiind singur aici, chiar daca ai venit cu sau fara sotie si cu sau fara copii, esti nevoit sa te descurci, sa te adaptezi, sa-ti gasesti aptitudini si calitati sau defecte pe care nu credeai ca le ai sau poate care erau undeva in stare latenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Elena Mihail
    "Legi naturale dar unora le vine greu sa le inghita ."

    De acord ca trebuie sa papi; nu stiu insa cat de "naturale" sunt legile cand vine vorba de munca, pentru ca poti sa muncesti pana cazi in cap si sa castigi doar cat sa traiesti (mai mult sau mai putin decent), in timp ce unora cum ar fi Paris Hilton, Bill Clinton sau Donald Trump, Becali sau regina Angliei, Bernie Madoff sau Blankfein go by different rules.
    Sau crezi ca nu esti Blankfein pentru ca nu te duce capul?
    ...
    parerea mea e ca oamenii accepta realitatea care li se prezinta fara sa-si puna prea multe intrebari; daca in antichitate era ceva "natural" sa ai 100 de sclavi, tot asa li se pare "natural" sa plateasca income tax, chirie sau mortgage cu dobanda aferenta , HST, unii sa-si faca bani din pix sau tastatura (vezi monetizarile sau bailout-urile bancare) in timp ce majoritatea se dau de ceasul mortii sa lucreze sa faca suficienti bani ca sa poata supravietui.
    ...
    acum in Canada latul nu-i atat de strans in jurul gatului precum in China sau India, dar ideea e cam aceeasi; putini au in proprietate cam totul, iar cei multi baga capul in jug sa aiba ce papa vorba Elenei; acuma daca vrei sa-i spui sclavie sau altcumva, e chestie de semantica :/

    RăspundețiȘtergere
  5. ca sa poti lamuri problema sclaviei, mai intai trebuie sa definesti ce este (ce crede fiecare) libertatea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inteleg sentimentul, sunt angajat si traiesc din salariu. Nu cred ca e important unde se intampla...
    Mai jos e un articol pe tema asta:
    http://dantanasescu.ro/2012/05/26/de-la-om-liber-la-sclav.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, rar mi-a fost dat sa citesc asemenea tampenii. Asta i-am scris omului ala pe blog. Nu stiu daca o sa si publice comentariul meu. De obicei oameni de tipul asta nu prea accepta sa fie contrazisi. Dar uite comentariul meu "Rar mi-a fost dat sa citesc asemenea tampenii. Postarea asta pare inteligenta, dar cuvantul-cheie este “pare”. Intrebarea mea este urmatoarea. Cum isi poate asigura o persoana sau o comunitate toate nevoile sale personale. Hai sa spunem ca acea comunitate rurala, ideala, utopica despre care vorbesti aici are nevoie de metale ca sa isi faca unelte ca sa lucreze pamantul. Dar problema este ca nu este nici o farama de minereu in subsolul sau.

      In schimb, satul de alaturi are minereu de fier pe care nu-l da pe bani, ci-l da pe oi. Satul tau nu are oi, ci doar vite. Cum isi cumpara ei fierul necesar pentru unelte ? Porneste razboiul? Din cate am inteles, comunitatea asta a ta pare pasnica. Pai daca nu porneste razboiul, trebuie sa gaseasca alte modalitati pasnice. Si uite asa se naste comertul. Lectie elementara de istorie. Structurile astea nu au aparut pentru ca cineva le-a gandit, ci au fost chiar naturale, nascute din nevoi.

      De ce isi vand oamenii legumele mai bine la piata si nu pe marginea drumului ? Pentru ca asa au acces la mai multi potentiali clienti. Omule, esti pe aratura rau de tot."

      Ștergere
  7. Sclavia asta cu parfum de libertate e cea mai perversa. sunt mai multe nuante la acest fapt decat a reusit omul ala sa surprinda in articolul lui. Detaliile lui sunt pe alti campi, unde el face alt tip de agricultura... ca sa o dau in metafora. Esti sclav caci esti constrans sa faci ce vor EI... sa inveti ce vor EI, sa vorbesti ce vor EI... Iar ce vor EI se face la nivel de mase. Si e sclavie fiindca nu e nici o scapare, nu exista libertate. Ramai aici? Trebuie sa te conformezi. Nu vrei sa ramai si sa te conformezi? Ce faci? Te duci in munti? Pai te duci in munti ca asa iti doresti sau fiindca esti constrans de ei sa te conformezi sau sa pleci?
    PS: daca am inteles eu bine de pe celelalte bloguri inseamna ca TU nu ai inteles bine si acolo nu se vorbeste de sa fii sclav in Canada ci sa fii sclav by default prin nastere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mare gradina lui Dumnezeu. Cine sunt EI? Conspiratia francmasona ? :) Pastreaza-te liber in continuare pentru ca numai tu ai inteles ce ai vrut sa spui. :)

      Ștergere
    2. Exprimarile de genul "E mare gradina lui Dumnezeu" scufunda nivelul unei discutii pe subiecte inteligente. Asta e al doilea subiect pe care te-ai exprimat crezand ca stii tu ce am vrut sa zic eu, ignorand ce am scris de fapt. Incearca la nivel filosofic sa te gandesti daca esti sau nu liber. Esti liber cu adevarat? Sau esti de fapt constrans sa urmezi reguli? E prea mult de discutat despre asta.
      Ideea e ca libertatea e relativa... mereu e unul mai liber ca tine.

      Ștergere
    3. Filosofia nu-ti baga bani in buzunar. Prefer sa fiu pragmatic. Am incetat de mult sa filosofez si sa-mi irosesc energia cu o gramada de ganduri care nu-mi aduc nimic productiv in plan personal, asa ca ramai tu filosof in continuare. In Romania. Daca tu crezi ca nu esti liber, atunci cum poti obtine libertatea? Nu este moartea singura cale ? Ai sfoara in casa ? Gaseste o grinda. Ai o cada in care faci baie ? Romanii, in Roma antica, isi taiau venele in apa calda. Moartea era mai rapida. Ti-am dat cateva sugestii. Nici acum nu am reusit sa fiu sarcastic/ironic? :))

      Vezi tu, asta e problema cu "elita". Crede ca e ancorata in realitate, dar habar n-are ce sa faca. Nu este pragmatica deloc, de aceea idioti ca Jiji au avut succes la mase. Elita a fost incapabila sa le ofere un model de urmat, un ideal la care sa aspire. Ce sa te astepti de la fosti comunisti si odraslele lor?

      Ștergere
    4. Si inca ceva despre libertate, despre care probabil stii in vasta ta cultura. NU EXISTA libertate absoluta. Ai libertate absoluta atat timp cat nu afectezi sau incalci libertatea absoluta a celuilalt. De ce ar fi altcineva mai prejos decat tine? Are si acea persoana acelasi drept la libertate ca si tine. Ideea asta nu am lansat-o eu, ci filosofii iluministi din sec. al XVIII-lea.

      Libertatea trebuie sa fie insotita tot timpul de responsabilitate, altfel nu se mai cheama libertate, ci libertinism.

      Ștergere