Azi am citit in ziar ca s-au facut publice rezultatele referendumului prin corespondenta cu privire la Harmonized Sales Tax (HST). A fost abolita, asa ca guvernul provincial are acum la dispozitie 18 luni
pentru a se trece din nou la vechiul sistem de taxe. A fost mai mult un vot emotional, decat un vot rational. "Opinia publica" a facut o greseala enorma. 54,73%, adica 881.198 de votanti au dorit desfiintarea HST, iar 45,27% sau 728.927 de votanti au votat pentru mentinerea HST.
Decizia asta arata cat de gresita poate sa fie o politica in care sa ceri consultarea populara pentru politici fiscale pe care nu prea le inteleg, decat daca le prezinti situatia intr-un mod in care toti prostii sa aiba impresia ca au un cuvant de spus. De fapt ce facea HST-ul ? Pur si simplu simplifica modul in care firmele plateau taxele la stat si facea economia BC-ului mai competitiva si mai atragatoare pentru investitori. Acum multe afaceri se gandesc sa se mute in alte provincii unde taxarea nu este atat de inapoiata ca aici, unde ai doua taxe GST + PST.
Acest proces a mai aratat ce inseamna politica dusa prin referendumuri. Uneori politicienii e bine sa fie lasati sa ia niste decizii cu care altii nu sunt de acord, dar care aduc beneficii pe ansamblu si pe termen lung. Multe joburi o sa dispara pentru ca unele firme o sa-si mute afacerile de aici. Oamenii au vrut sa plateasca mai putin pe paharul lor de cafea si pe masa lor de la restaurant. Totusi nu s-au gandit ca aceste restaurante se bazeaza si exista datorita faptului ca oamenii au joburi. Cine sa cumpere produsele lor cand oamenii nu o sa aiba joburi ?
Salut. Ma numesc Catalin Grosu din Tulcea. Saptamana trecuta am participat la un test pentru emigrare in canada pe emigrarecanada.ro, saptamana asta mai precis pe 29.08 am primit un mail de la evaluare precum ca cererea mea a fost selectionata. Stii, acum nici nu stiu ce sa fac ca imi e putin frica, eu vreau sa plec cu tot cu familie adica sotie si 2 copii 6 ani si 13 ani.
RăspundețiȘtergereAm o afacere aici care s-a dus in cap detot trebuie neaparat sa o iau de la zero dar am ceva emotii oricum in tara asta nu se mai poate trai. Nu vreau sa te deranjez, sunt convins ca ai mai avut deastea dar pur si simplu vreau sa vorbesc cu cineva care e stabilit in vancouver british. Multumesc !!!
Catalin, daca vrei sfaturi atunci lasa-mi adresa ta de e-mail intr-un comentariu si o sa-ti spun mai multe pe e-mail.
RăspundețiȘtergeredaca puneau hst numai la produsele care aveau gst+pst atunci consumatorul final nu era afectat la buzunar; din pacate lista produselor/serviciilor la care s-au marit taxele la introducerea hst este destul de mare
RăspundețiȘtergereDar erau multe exceptii care aveau numai 5% taxe. Produsele pentru copii erau taxate la fel ca si inainte. Era o taxa buna, simplifica multe. Gandeste-te numai la exemplul cu haine de ploaie rosii si galbene. Alea rosii erau taxate 12%, iar alea galbene 5%. Difera doar culoarea, dar este acelasi produs, iar exemple tampite ca astea sunt mai multe.
RăspundețiȘtergereIonut, ai punctat foarte bine. Sunt de acord cu tine ca HST-ul era o metoda moderna de taxare. Acum ne-am intors înapoi de unde am plecat. Si tare îmi vine să spun "înapoi în primitivism"...
RăspundețiȘtergereCam dur spus "inapoi in primitivism", dar esti pe aproape. Sistemul GST+PST este un sistem invechit, care mai este doar in cateva state americane, dar in rest se merge pe modelul TVA-ului, adica ce era de fapt HST-ul.
RăspundețiȘtergereOamenii o sa-si schimbe parerea abia atunci cand o sa le fie puse in pericol joburile. Citeam comentarii pe net ale unor oameni care votat pentru respingerea taxei si carora acum le parea rau dupa ce au vazut implicatiile respingerii ei.
Da, e dur, dar suficient de adevărat.
RăspundețiȘtergereOK. Hai să folosim un termen mai "british" pentru respingerea ideilor moderne: conservatorism... ;)