duminică, 31 mai 2009

Harti si mentalitati

Aseara stateam amandoi si ne gandeam la modul in care europenii percep lumea si America, in special, si viceversa. Bineinteles ca intelectualii din noi trebuiau sa iasa la iveala din cand in cand. Intrebarea care ne-o puneam noi era de ce oamenii din Canada si, poate, Statele Unite sunt mult mai orientati spre Asia, iar cei din Europa sunt orientati spre America din punct de vedere al atasamentului fata de o zona a lumii. De asemenea ma mai gandeam ca multe din marfurile care vin la magazinul in care lucrez vin din tari asiatice precum China, India, Indonezia, Malaezia, Filipine.

Explicatia cred ca sta in modul in care percepe fiecare lumea pe harta lumii. Daca stai sa te uiti la o harta a lumii din Europa se poate observa ca Atlanticul este in centrul hartii, pe cand o harta a lumii din America (SUA si Canada) are in centru Pacificul. De asemenea, din punct de vedere anatomic, vederea omului are un unghi de, cred eu, 60 de grade (daca ma insel as vrea sa fiu corectat). Oricum nu este de 180 de grade. Din acest punct de vedere, ceea ce iti capteaza privirea, ca european, este Europa, cele doua Americi (Africa este si ea acolo pentru ca este sub Europa), si poate si Orientul Mijlociu. Dar zonele din Asia la care am facut referire mai sus sunt undeva la marginea hartii si nu iti capteaza privirea atat de rapid, decat daca le cauti...
Din punct de vedere al privitorului american (si asta se vede poate vedea din pozele de mai jos), ceea ce iti capteaza privirea foarte repede, si se incadreaza in unghiul de care vorbeam mai sus, sunt cele doua Americi, Extremul Orient si Australia. Europa este undeva la marginea hartii. Din aceasta cauza exista atasamentul asta fata de America in Europa, dar in America este un atasament mai mare fata de zona Extremului Orient si cea a Pacificului.


Ma mai gandeam si cel de-al doilea razboi mondial. De ce au preferat americanii sa se implice numai in Pacific, la inceput, iar in Europa au intervenit doar dupa ce Germania a declarat razboi SUA. Daca te uiti pe harta cu Pacificul in centru, zona respectiva pare mult mai accesibila pentru expansiunea americana decat zona Atlanticului. Poate de aici si "doctrina Monroe".

sâmbătă, 30 mai 2009

Ca de obicei Ian imi spune multe lucruri interesante despre Taiwan. Acolo se mananca totul de la pui, inclusiv matele, dar partea cea mai scarboasa este... pieptul de pui !... Spunea ca atunci cand se duce acolo si mananca piept de pui toti se uita la el foarte ciudat, pentru ca ei nu sunt obisnuiti sa manance asa ceva. Mai au un fel de nuca in care pun putin tutun (multi mesteca tutun acolo si apoi il scuipa) si apoi mesteca miezul ala de nuca si apoi il scuipa pe jos. Partea cea mai nasoala este ca are culoare rosie si ai impresia ca toti scuipa sange pe acolo... De asemenea sunt vandute la pret foarte mare intr-un aranjament foarte... sexy. Sunt fete care lucreaza in asemenea magazine si se imbraca seducator ca sa atraga barbatii sa vina sa cumpere. Ian zicea ca e ca si cum te-ai duce la un bordel, dar fara sa ai parte de sex. Sau e ca si cum te-ai duce la Amsterdam si ai alege o fata din fereastra la un bordel de acolo.

miercuri, 27 mai 2009

Liga Campionilor

Adevarul este ca imi lipseste foarte mult fotbalul aici. De exemplu, finala Ligii Campionilor de astazi care s-a transmis la 11:25, iar la ora aia eram de mult la servici. Am crezut ca o s-o prind in reluare la televizor pe TSN, dar partea nasoala este ca s-a retransmis de la 4:30 pana la 6 cand eu am terminat serviciul pe ziua de azi. Ma bucur ca a castigat Barcelona si am vazut macar golurile in reluare. Au fost goluri frumoase. Ma gandeam ca poate mi-as cumpara un tricou de pe site-ul lor.
In iulie vine Zinedine Zidane pentru un meci demonstrativ impotriva unei echipe formata din cei mai buni jucatori din Canada. Macar o sa vad pe Zidane, Gattuso, Eto'o si alti jucatori foarte buni.

luni, 25 mai 2009

Aspiratoare, mentalitati si civilizatie

Ieri a venit Ana de la servici si mi-a povestit despre discutia pe care a avut-o cu o colega. Vorbeau despre masinile de spalat, care sunt diferite de cele din Europa. Ana ii spunea ca a fost surprinsa sa vada ca aici ai masina de spalat si uscatorul langa ea, pe cand in Europa poti sa gasesti o masina care are si uscatorul impreuna cu programele de spalat. De asemenea, ii mai spunea ca programele de spalat din Europa sunt foarte specifice, cum ar fi un program special pentru matase, lana sau alte materiale. Colega asta i-a spus ca pana la ea nimeni nu i-a spus ca ar putea sa existe asemenea masini de spalat.
Si i-a mai spus o chestie care m-a surprins si pe mine. Canada preia niste idei cu mult timp in urma SUA. Americanii refuza sa adopte orice idee buna venita din afara tarii lor, ideea aia trebuie sa fie a lor pentru ca ei se considera cei mai buni, de aceea nu adopta ideile bune din Europa sau din alte parti. Cu alte cuvinte, ei vor ca toate ideile bune sa fie americane. Nu cred ca multi ii suporta pe americani aici in Canada. Ma gandeam la filmul Borat, o comedie, care nu este de urmarit de cei cu inima sau stomacul usor, mai ales dupa scena de bataie din camera de hotel si din sala de conferinte. Dar la un moment dat este o scena in care personajul asta fictiv are o discutie cu niste americani din patura de mijloc, evnaghelisti din sud. Filmul este facut ca un documentar, oamenii sunt reali, cu exceptia lui Borat. La un moment dat este o scena in film in care el se scuza sa se duca la baie, iar la masa raman gazdele sale care vorbesc despre el. Una dintre femeile de la masa face o remarca foarte relevanta despre modul de gandire al americanilor obisnuiti: "Cred ca are sanse foarte mari sa fie americanizat." Aici cuvantul "americanizat" are, cred eu, sensul de "civilizat" de parca societatea americana este apogeul civilizatiei din acest moment. Poate nu stiti, dar scenele de la inceputul si sfarsitul filmului sunt filmate intr-un sat de tigani din Romania. A fost un scandal foarte mare cand s-a aflat asta in Romania.
Un alt exemplu foarte relevant este James Dyson. Poate va intrebati cine este asta. Este inventatorul unui aspirator fara pungi care mai are si o bila prin care poti manevra aspiratorul mai usor pana la un unghi de 45 de grade, deci nu ai nevoie de pungi pe care sa le inlocuiesti, iar filtrul pur si simplu il speli. James Dyson este englez si a avut mari probleme ca ideea sa sa fie acceptata de investitori, cei mai multi americani. Multi au refuzat-o pentru ca spuneau ca le iese 500 mil de dolari anual din vanzarea pungilor si nu voiau sa piarda banii astia, dar apoi au incercat sa-l imite. A gasit bani abia in Japonia si si-a inceput compania. Cred ca asta este un exemplu foarte bun despre cum americanii nu accepta idei care nu sunt ale lor. In schimb, japonezii sunt foarte deschisi la nou.

miercuri, 20 mai 2009

Twilight

Ah!... Am uitat sa spun catva timp in urma ca singurul lucru care mi-a placut la filmul asta a fost Claude Debussy - Claire de lune. O melodie simpla, numai pian...

Hotii de buzunare

Azi citeam pe prima pagina a unui ziar ca hotii de buzunare vizeaza transportul public si, mai exact, SkyTrain-ul. Se spunea ca intre statiile Metrotown si Main Street actioneaza o banda care vizeaza femeile si persoanele in varsta. Un membru a fost prins de politia transportului public, dar oamenii erau avertizati sa-si pazeasca buzunarele si posetele.
Veneam azi spre statia Granville cu Max si i-am zis despre treaba asta si i-am mai spus ca in Romania un asemenea eveniment nu apare pe prima pagina a ziarelor, ci este ceva la ordinea zilei. El ma intreaba ca daca te duci in Romania trebuie sa-ti pazesti buzunarele in autobuz si i-am zis ca da. A inceput sa rada, i se parea amuzant si extraordinar in acelasi timp. Ma gandeam oare cand o sa faca si in Romania prima pagina a ziarelor asa ceva. As vrea sa vad pe prima pagina ceva atat de nesemnificativ.

sâmbătă, 16 mai 2009

Azi imi povestea Ana despre ce i s-a intamplat managerei ei in fata blocului unde locuieste. Venea de la servici si a vazut un vecin, cu care se saluta de fiecare data cand se vad in lift sau pe strada, drogat cu metadona care nu o mai cunostea deloc si ii curgeau balele la gura de parca era turbat. Faza si mai interesanta este ca omul asta nu e un neica nimeni, ci sef de santier, deci un om instarit, care face o gramada de bani.
Stateam si ma gandeam oare de ce ajung oamenii in halul asta? Poate pentru ca stresul de la jobul lor este atat de mare incat ajung sa recurga la droguri. Unii recurg la alcool, altii la droguri. Dar motivul principal, in opinia mea, este ca nu gasesc o supapa pentru stresul zilnic. Si ma refer la cineva care sa fie alaturi de ei sau o ocupatie care sa le mai ia din stresul zilnic. E trist, dar uite ca sunt atatea sute de cazuri de felul asta si ii poate lovi si pe oamenii pe care crezi ca ii cunosti.

Si ca sa revin la un ton mai vesel. Azi am venit impreuna din Downtown si am stat pe o banca la biblioteca, iar acolo era un nene care-si pusese un CD sa cante in combina lui si avea o vioara in maini si se facea ca interpreteaza ceva, dar puteai sa vezi ca nu misca degetele cu care creezi notele pe corzi. Ideea era ca voia ca oamenii sa-i dea bani. Il mai vad uneori pe altul in statia de SkyTrain la Granville care vine cu sistemul sau de sunet si canta, dar macar ala are voce si saluta oamenii si le spune cuvinte frumoase ca sa se simta bine si uneori mai zice "Bine ati venit in statia de SkyTrain Granville!".

vineri, 15 mai 2009

Politica, educatie

Azi dimineata cand asteptam autobuzul am auzit doi oameni discutand un subiect pe care nu-l auzi prea des in discutiile de zi cu zi: politica. Pe 12 mai au fost alegeri provinciale, in care au castigat liberalii al treilea mandat, iar Gordon Campbell va fi premier pentru a treia oara consecutiv. Ei vorbeau despre cresterea taxelor, despre cresterea salariului minim de la $8 la $10 pe ora. Multi sunt nemultumiti de cresterea continua a taxelor, de faptul ca aici sunt preturile cele mai mari din Canada, dar si de faptul ca aici este cel mai mic salariu pe economie din Canada. De exemplu, aici platesti 12% pe langa pretul afisat in magazin, dar in Alberta, provincia vecina, din cauza petrolului, platesti doar taxa federala de 5% la toate produsele.

In privinta educatiei copiilor, barbatul din statie spunea, foarte nemultumit, ca acum nici nu mai poti sa tipi la copilul tau pentru ca imediat iti spune ca o sa sune la politie ca sa faca plangere impotriva ta. Pai daca copilul tau iti spune asta, zicea el, atunci o sa-i spuna sa isi faca si bagajele sa se duca cu ei, pentru ca atat timp cat sta in casa lui o sa danseze dupa cum ii canta el. Spunea ca este parinte singur de 22 de ani, iar fiul sau de 22 de ani nici acum nu se duce la munca pentru ca, zice el, nu este nici un job care sa-i dea destul. Vorbeau de asemenea de faptul ca in trecut parintii si copiii stiau de un anumit cod moral, pe cand copiii din ziua de azi nu au nimic, de aici si violenta asta dintre bandele din Vancouver. Nu ca ar fi asa de mare, dar reprezinta o problema foarte mare in Surrey si in Downtown Eastside. In rest nu se simte asa de mult.

joi, 14 mai 2009

Educatia

Azi vorbeam la servici despre diferite chestii cum ar fi educatia s.a.. Dar primul lucru despre care vreau sa vorbesc este China. Mai precis, despre felul in care poti sa faci bani in China. Cu totii stim ca China a avut o crestere economica extraordinara in ultimii 20 de ani. Din inchirierea pamantului poti sa faci o gramada de bani, asa cum a facut Becali din vanzarea lui. Se stie ca intr-un regim comunist nu ai voie sa ai in proprietate pamant, dar guvernul iti da voie sa inchiriezi pamantul pe 30 de ani sau mai mult. Dar cei ce fac bani il subinchiriaza pe bani frumosi. Nu e de mirare ca sunt multi oameni bogati in China, in ciuda faptului ca acolo este un guvern comunist care a adoptat practici capitaliste in economie.

Revenind la educatie, Ian si Max imi spuneau ca pentru a te reinscrie la scoala trebuie sa ai o evaluare a nivelului de engleza, pentru ca una este sa vorbesti engleza de zi cu zi si alta e sa stapanesti termenii de specialitate dintr-o anumita disciplina. Am auzit ca la colegii trebuie sa stapanesti engleza foarte bine pentru ca pana si cei care s-au nascut aici au probleme cu gramatica si exprimarea stiintifica in limba engleza. Din aceasta cauza exista liste de asteptare la admitere, iar cei care s-au inscris si nu stapanesc foarte bine exprimarea in engleza renunta la facultate dupa cateva luni din cauza dificultatilor.
Mi-am adus azi aminte de ceea ce a spus un profesor de la facultate despre studentii care se inscriu. Multi dintre ei nici macar nu stiau ca nu se pune virgula intre subiect si predicat. De aceea ma gandesc ca poate si in Romania este nevoie de o evaluare a limbii romane, adica gramatica si exprimarea in scris, pentru ca din facultati si universitati trebuie sa iasa specialistii de maine, iar daca ei nu stiu sa se exprime o sa contribuie la perpetuarea mediocritatii. Nu mai inteleg altceva. De ce se scoate gramatica limbii romane de la clasele de liceu (se mentine numai la clasele cu profil umanist)? Ar trebui sa se introduca gramatica in liceu si sa fie o componenta esentiala a examenului de bac.

luni, 11 mai 2009

Azi dimineata am fost la sala. De cand am intrat prima data intr-o sala de fitness aici, am observat ceva ce m-a frapat, dar m-a si surprins placut in acelasi timp. Am vazut ca in sala de fitness vin oameni de toate varstele. Vezi adolescenti, oameni in jur de 20, 30 sau 40 de ani, dar ceea ce m-a surprins cel mai placut a fost sa vad batrani, barbati si femei, intre 60 si 80 de ani, care ridica greutati si inoata ca sa se mentina in forma. Batranii de aici daca merg foarte incet se folosesc de un mergator de care se sprijina, ca si cum ar avea un baston. De multe ori am vazut un batran, pe care daca il vezi cum merge ai zice ca mai are putin si da coltu', dar el vine la sala si ridica greutati ca sa se mentina in forma si, probabil, mai tanar. Dar nu se lasa si vine in fiecare saptamana. Chiar ca e ceva de admirat.

vineri, 8 mai 2009

Metadona

Asta mai este numita si "cocaina saracului". Am vazut odata un documentar pe National Geographic. Dar despre altceva voiam sa vorbesc. Eram odata la servici, iar o colega arata o poza de pe telefonul ei la colegi. O intreb despre ce este vorba si imi spune ca a sarit un laborator de metadona deasupra apartamentului mamei ei, care, din fericire, nu era acasa. Apartamentul mamei colegei mele era chiar deasupra laboratorului. M-am uitat acum pe web sa vad exact unde a avut loc explozia si se pare ca a fost in zona statiei de SkyTrain Nanaimo. Trei apartamente nu mai erau locuibile. Nu stiu cat de multi isi produc metadona acasa si apoi o comercializeaza, dar este foarte raspandita in America de Nord. Treaba nasoala este ca da nastere la dependenta mai rau decat cocaina sau heroina, iar laboratoarele sunt foarte instabile, asa incat e periculos sa locuiesti langa casa sau apartamentul cuiva. Faza si mai nasoala este ca tu nu stii ca traficantul ala sta langa tine. Probabil trebuie sa te uiti mai bine la oamenii care stau langa tine.

joi, 7 mai 2009

Harley Davidson

Azi la servici a venit tatal unei colege sa o duca acasa. Faza mai tare este ca tipa are vreo 40 si ceva de ani, iar tatal ei are vreo 60 si ceva, daca nu mai mult. Dar faza si mai tare este ca mosnegutul asta si-a cumparat acum o saptamana un Harley Davidson pe care a dat vreo $26.000, asa ca mi-a picat fata cand l-am vazut pe frumusetea aia. Mi-a zis sa nu ma duc la reprezentanta pentru ca e ca si cum te-ai duce la un magazin de dulciuri cu un copil. Iti vine rau daca te duci acolo. Teava de esapament era asa de fierbinte ca m-a fript putin din cauza ca nu am fost atent cand m-am urcat pe ea.

miercuri, 6 mai 2009

Geografie

Azi vorbeam la servici cu Max despre managera noastra cea noua. I-am zis ca e italianca, pentru ca am intrebat-o. Si ma intreaba el daca Italia e in Europa. Nu mi-a venit a crede cand am auzit asta. El a zis ca credea ca Italia este ceva diferit de Europa. Am inceput sa-l intreb daca stie niste tari europene si mi-a zis cateva tari importante, dar m-a intrebat daca Germania si Rusia sunt in Europa. I-am zis ca da, dar Rusia este o tara pe doua continente. Explicatia lui in privinta lipsei sale de cunostinte geografice a fost foarte senina si anume ca singurele lui notiuni sunt legate de SUA si Canada.
Azi cand am ajuns la New Westminster, statia unde coboram noi cand venim acasa, am vazut o chestie foarte interesanta si amuzanta cum nu credeam ca o sa vad in Canada. Dar mai intai sa vedeti poza si apoi va povestesc.
Astia erau undeva mai sus de statia de autobuz si aveau o statie prin care difuzau un mesaj repetat de nu stiu cate ori in care unul care credea in sfarsitul lumii te indemna sa li te alaturi. Toti oamenii se uitau cu uimire si amuzati pentru ca nu este ceva obisnuit pentru Canada sa vezi asa ceva pe strada. Asa ceva vezi mai mult in State decat aici. Vorbeam cu cineva si i-am zis ca am un blog unde o sa postez poza asta ca sa le arat celor de acasa si mi-a zis sa spun ca asa ceva nu este specific Canadei. Si chiar avea dreptate. Nu vezi la televizor emisiuni dintr-alea in care predicatorii te indeamna sa le dai bani ca sa-ti fie sufletul salvat. Persoana asta zicea ca asa ceva vezi mai degraba in statele sudice din State, nu aici.

marți, 5 mai 2009

O sa spun acum de ce imi place sa ma duc la servici in fiecare zi, pentru ca daca stau acasa nu prea am ce scrie pe blogul asta. Azi la servici eram in pauza si mancam in bucataria pe care o avem impreuna cu alti trei colegi, doi barbati si o femeie. Ea il intreaba pe unul dintre ei cum a fost vacanta in Cuba, iar el spune ca s-a simtit foarte bine, doar ca acolo oamenii traiesc foarte prost. L-am intrebat daca cubanezii inca il mai venereaza pe Che Guevara, sa vad daca are habar despre ce vorbesc. Colega asta intreaba daca nu cumva asta a fost un luptator pentru libertate, eu ii spun nu pentru ca a fost un revolutionar comunist, iar ea spune ca probabil studentii il venereaza pe Che Guevara. Eu ii zic ca ei fac asta din cauza ca nu au avut ocazia sa traiasca intr-o tara comunista; ea imi spune ca sistemul comunist era un sistem bun in forma sa ideala si excesele l-au facut gresit. Colegul care a fost in Cuba zice ca mai bine ar trebui sa se duca acolo sa vada cum traiesc oamenii ca sa nu mai spuna cum e in comunism, iar ea zice ca ei traiesc rau din cauza embargoului american. Si am avut o discutie de vreo 10 minute (pauza e de 30 de minute) in care ea sustinea ca sistemul comunist era un sistem bun. M-a enervat la culme desi ma inteleg bine cu ea. Dar ce m-a frapat a fost ignoranta si seninatatea cu care isi sustinea ideile. Noi ceilalti eram total impotriva a ceea ce spunea, incat probabil ca a inceput sa se simta ca naiba si a zis sa schimbam subiectul. Doamne, dar ce m-a enervat!...

Mai inainte am venit pe SkyTrain si am intrat in vorba cu un mosnegut care era din Spania, de prin regiunea Barcelonei, dar care traia in Canada de peste 20 de ani. Am vorbit despre fotbal, cel european, bineinteles, despre situatia din Spania si din Europa, Uniunea Europeana, despre Tara Bascilor. Spunea ca nu ii place sa vada despre toate acele atentate in care mor oameni acolo. Mi-a zis o chestie foarte interesanta, legata de situatia din Quebec. Cica prin anii '60 erau niste extremisti care puneau bombe in cutii postale si ucideau oameni, au rapit politicieni pe care i-au asasinat, dar cica in cativa ani lucrurile s-au linistit, dar asta mi s-a parut extraordinar sa aud, pentru ca eu credeam despre Canada ca a avut o istorie linistita, nu ca alte tari. Spunea ca ii place sa traiasca in British Columbia, care este de aproape 4 ori mai mare decat Romania, dar are o populatie de 5 ori mai mica. Mai zicea ca daca vrei sa te indragostesti de tara asta trebuie sa te duci in sus spre nord, spre teritoriile Yukon, spre Alaska, unde cica este foarte frumos. Sper sa ajung intr-o zi sa vad cum este pe acolo.

duminică, 3 mai 2009

Taiwan

Am la servici un coleg nou, dar care a mai lucrat acolo de fapt. E un baiat de 21 de ani din Taiwan, dar care a venit cu parintii aici cand avea 3 ani, iar cand il auzi vorbind engleza nici macar nu are accent. Mi-a povestit niste chestii despre Taiwan incat i-am zis ca si la noi situatia e cam la fel. De exemplu traficul rutier de acolo e dezastru. De exemplu, sunt atat de putine locuri de parcare incat o strada cu doua benzi a fost transformata in strada cu o singura banda pentru ca oamenii isi parcheaza masinile pe o parte si pe alta si nu mai ai loc, bineinteles, sa mergi in ambele sensuri. Parintii lui au venit prin '91-'92 deoarece situatia de acolo se deteriorase foarte mult. Si pentru el e un mister cum au reusit sa ajunga in Canada avand in vedere ca nu stiu nici acum sa vorbeasca engleza. Dar ca sa revin... In anii '80 mafia taiwaneza, Triadele, era atat de puternica incat se luptau si se omorau intre ei in strada, in plina zi, fara sa le pese de politie. Si politistilor le era frica sa intervina pentru ca stiau ca s-ar putea sa fie ucisi si nu vor mai fi langa familiile lor. Nu-i place sa se duca in Taiwan, pentru ca apucaturile oamenilor i se par groaznice. De exemplu, esti in autobuz si deodata il vezi pe unul cum arunca o flegma pe jos. I-am zis ca totusi in Romania nu vezi asa ceva. Mi-a zis ca oamenii au obiceiul asta pentru ca inainte podeaua autobuzelor era din barne de lemn prin care puteai sa vezi soseaua si ce scuipai ajungea pe asfalt, dar acum, chiar daca autobuzele nu mai sunt cum erau, oamenii tot mai au apucatura asta.
Mi-a mai zis o alta chestie interesanta legata de Taiwan. Tara asta nu e independenta, ci este protejata de americani (asta stiam deja), dar faza mai interesanta este ca are relatii economice si cu China si curse aeriene saptamanale, dar China nu recunoaste independenta Taiwanului. Doar tarile insulare din Pacific, precum Fiji, Samoa, s.a. recuosc independenta Taiwanului. Dar cine le baga pe astea in seama ? Da, stiam ca este o problema diplomatica foarte delicata independenta Taiwanului si de aceea SUA nu vrea sa ajunga intr-o situatie foarte nasoala cu China.

vineri, 1 mai 2009

Azi dimineata, la servici era un homeless care dormea la usa din spate acoperit de cutii de carton. L-am trezit si i-am zis ca nu poate sa doarma acolo si ca trebuie sa plece. Saracul de el era murdar tot si putea a nespalat. L-am intrebat cum de a ajuns in situatia asta si mi-a zis ca a trait in Mexic timp de 10 ani unde avea o afacere si ca acolo a fost martor la o crima pusa la cale de politia corupta de acolo. Nu mai stiu in ce oras s-a intamplat asta. In plus sotia lui, mexicana, s-a folosit de el si a fost nevoit sa plece. Nu am stat sa vorbesc prea mult cu el pentru ca trebuia sa imi vad si de treaba mea. Nu stiu cat adevar este in ceea ce a spus el, pentru ca multi oameni ca el inventeaza povesti doar ca sa para altfel in ochii celor care sunt mai bine decat ei, dar o poveste ca asta nu prea pare trasa de par. Oricum, este o poveste trista. Cateodata mai ia si el niste bani de pe sticlele de plastic pe care le mai strange de pe strada. Ce mi-a placut la el a fost ca i-am zis sa-si arunce gunoiul in tomberon si chiar asa a facut. Nu am strans nimic dupa el in afara de cartonul cu care isi facuse adapostul.